Доступність посилання

ТОП новини

Чи має Росія гроші на повномасштабну війну з Україною?


Пересувний ракетний комплекс «Ярс» під час військового параду 9 травня 2017 року у Москві, Росія
Пересувний ракетний комплекс «Ярс» під час військового параду 9 травня 2017 року у Москві, Росія

Чи вистачить у Росії грошей на велику війну з Україною? Торгувати чи не торгувати з Росією у цих умовах? За яких умов Україна зможе протистояти Росії в економічному плані? Про це у розмові із головою експертно-економічної ради Українського аналітичного центру Борисом Кушніруком.

З точки зору тих резервів, які є у Росії, золотовалютних резервів, щоможуть бути використані не тільки на торгівлю, а й на фінансування війни, кошти у них є

– З точки зору тих резервів, які є у Росії, золотовалютних резервів, що можуть бути використані не тільки на торгівлю, а й на фінансування війни, кошти у них є. Принаймні, поки що.

Інша справа, що навіть за умови, що ціна на нафту піднялася майже до 60 доларів за барель, бюджет у них залишився дефіцитним. Тож вони планують, що кошти резервного фонду у цьому році використають до кінця.

Оскільки економіка Росії базується виключно на експорті сировини, то вона має свої обмеження і ризики, з цим пов’язані. Зниження ціни на нафту автоматично призводить до суттєвих проблем з наповненням російського бюджету, а значить, і з джерелами для фінансування поточних витрат.

– Чи має Росія гроші, щоб утримувати Донбас, і на те, щоб продовжувати фінансувати Крим?

Навіть в умовах кризи і злиднів населення Російська імперія дозволяла собі воювати. Причому не особливо турбуючись про незадоволення населення. Народ Росії переважно позитивно сприймав захоплення чужих територій

​– Я вважаю, що зараз вони можуть можуть собі дозволити ці витрати. Також потрібно ще пам’ятати історію Російської імперії, що навіть в умовах кризи і злиднів населення вона дозволяла собі воювати. Причому не особливо турбуючись про незадоволення населення. Народ Російської імперії переважно позитивно сприймав захоплення чужих територій, навіть якщо це призводило до значного погіршення рівня життя.

І тому не варто сподіватися, що коли Росії не буде чим фінансувати війну, то це призведе до припинення агресії. Ні, вони просто будуть надалі скорочувати витрати на добробут власного населення. Це, власне, вже зараз відбувається в Росії, а саме скорочуються витрати на медицину, освіту, науку, на розвиток населених пунктів та інші важливі речі.

– Коли в Україні була дискусія про те, чи блокувати торгівлю з окупованими територіями, то багато людей ставило питання і про те, чи продовжувати далі торгівлю з Росією у тому обсязі, в якому вона зараз є. А за останній час вона навіть і виросла. У зв’язку з тим, що кожна копійка, яка потрапляє у російський бюджет, може бути використана проти України, наскільки Україна зараз може собі дозволити обмежити торгівлю з Росією? І в яких галузях?

– Тут теж себе проявляє гібридний характер агресії. Чому? Тому що, по-перше, безперечно, якби, наприклад, ми заявили, що є військова агресія і війна, то в цьому випадку ми мали б можливість припинити з формальної точки зору, в тому числі і для Організації Об’єднаних Націй, і для СОТ, ми могли б припинити будь-які торговельні стосунки.

У тому-то й проблема, що Росія не визнає своєї агресії на Донбасі. Таким чином, фактично ми опиняємося у ситуації, коли ми розуміємо, що є агресія і є непрямий контроль за територіями окупованими Донбасу, але при цьому Захід намагається не загострювати ситуацію і від України вимагає, щоб вона не грала на загострення ситуації, не продукувала заяви про те, що відбулася агресія, війна і так далі.

Тому вибір між тим, торгувати чи не торгувати, має базуватися на довгостроковій стратегії. І тут якраз я абсолютно переконаний у тому, що Україна зацікавлена у замороженні цього конфлікту.

Військового вирішення проблеми не існує. Питання полягає у тому, яким чином у довгостроковому вимірі змусити Росію піти. За рахунок санкцій чи за рахунок інших обмежень.

Україна ж виграватиме за рахунок того, що, не маючи повномасштабної війни з Росією, вона буде мати час для відновлення економіки, перебудови й підвищення ефективності

Україна ж виграватиме за рахунок того, що, не маючи повномасштабної війни з Росією, вона буде мати час для відновлення економіки, перебудови й підвищення ефективності.

Цей час може бути використаний, і, таким чином, з одного боку ми можемо чекати, поки будуть нарощуватися проблеми в Росії, з іншого боку, ми зможемо зміцніти самостійно і вже за рахунок цього потім звільнити Донбас, коли Росія просто вже не зможе втримати. Я думаю, що така ж історія буде і з Кримом.

– А чи Україна вже стала на цей шлях? Чи проводяться ці необхідні реформи, щоб вибудувати таку економіку, яка зможе протистояти військовій агресії Росії?

– Ми проводимо реформи. Чи в тих темпах, які потрібні? Ні. Є ще й інша проблема. Треба розуміти, що самі по собі реформи не міняють економіку, а лише створюють фундамент для зміни економічної моделі. Досі, протягом цих років незалежності, це була економіка зі зростанням частки експорту сировини.

Для того, щоб вона стала переробною, потрібні не лише реформи, а й відповідні кроки уряду, центрального банку і законодавців, щоб стимулювати виробництва з більшим рівнем доданої вартості, і з більш наукоємною продукцією.

Це дуже непросте для наших урядовців завдання, бо вони не всі, на жаль, усвідомлюють, що і в якій послідовності потрібно робити.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG