Доступність посилання

ТОП новини

Збройний конфлікт на Донбасі сприяв перерозподілу в Україні вірусу імунодефіциту людини – дослідження


Збройний конфлікт на Донбасі сприяв поширенню в Україні вірусу імунодефіциту людини, стверджують автори дослідження, опублікованого 15 січня в американському виданні PNAS. Дослідники вказують, що ВІЛ-інфекція в Україні стала «тихою епідемією», оскільки половина ВІЛ-інфікованих людей не знає про наявність проблеми, а близько 40% людей зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають уже на пізніх стадіях захворювання.

Науковці виявили зв’язок між переміщенням внаслідок бойових дій приблизно 1,7 мільйона людей та поширенням ВІЛ-інфекції.

Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них
Тетяна Васильєва

«Війна змінила багато речей в Україні, і епідемія ВІЛ є однією з них. Коли ми проводили наш аналіз, ми змогли показати, що внаслідок війни поширення вірусу зі сходу на решту території країни було посилено», – сказала провідний автор Тетяна Васильєва, яка працює у відділі зоології Оксфордського університету.

В дослідженні говориться, що в Донецька та Луганська області, які охоплені від 2014 року збройним конфліктом, є головними «експортерами» ВІЛ-інфекції до інших частин України, таких як Київ та Одеса.

Україна посідає одне з перших місць за показниками захворюваності на ВІЛ у Європі, маючи приблизно 220 тисяч інфікованих у країні з населенням близько 45 мільйонів людей.

Дослідження також встановило тривожно високий рівень спротиву, порівняно з рештою Європи, препаратові PrEP, який вважають загально прийнятим лікувальним засобом проти ВІЛ-інфекції, сказав один з авторів доповіді Грікас Магіоркініс.

Це тривожний розвиток і ті, хто ухвалює рішення, мають стривожитись
Грікас Магіоркініс

«Це тривожний розвиток і ті, хто ухвалює рішення, мають стривожитись, бо буде дуже-дуже важко використати PrEP у найближчому майбутньому в Украні», – сказав Магіоркініс.

За його словами, Україна має посилити втручання в процес поширення ВІЛ-інфекції для уникнення подальшого її розповсюдженя, а також звернутися по міжнародну допомогу для уникнення, як він висловився, «трагедії зі станом здоров’я суспільства».

Для підготовки дослідження міжнародна команда науковців, очолювана фахівцями Оксфордського університету та громадської організації Public Health England, проаналізувала процеси міграції вірусів в Україні у 2012 – 2015 роках.

Дані українських фахівців

За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2017 року в Україні мешкало 238 тисяч людей з ВІЛ усіх вікових категорій, у віковій групі старше 15 років рівень поширеності ВІЛ становив 0,61%.

Станом на 1 грудня 2017 р. у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебувало 139 394 ВІЛ-інфікованих громадян України, з них 42 666 хворих з діагнозом СНІД.

Найвищі рівні поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано у Києві, в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Київській та Чернігівській областях. Ці дані навів Центр громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я України до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом (1 грудня).

Біля пам’ятного знаку жертвам ВІЛ / СНІДу в Києві, травень 2017 року
Біля пам’ятного знаку жертвам ВІЛ / СНІДу в Києві, травень 2017 року

Провідний експерт Центру з питань поширення ВІЛ / СНІДу Тетяна Стариченко у розмові з Радіо Свобода зазначила: при обробці інформації щодо темпів поширення ВІЛ, експерти збирають інформацію, котра надходить з регіональних центрів громадського здоров’я, серед іншого там міститься й інформація щодо надання відповідної медичної допомоги внутрішнім переселенцям.

«Всю необхідну інформацію можна знайти на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ, ця інформація відкрита для доступу зацікавлених осіб. Щодо поширення ВІЛ / СНІДу, я спираюсь на ті цифри, які отримують у ході роботи в центрах профілактики і боротьби з ВІЛ / СНІДом, які працюють у кожному регіоні нашої країни», – зазначила Стариченко.

Загалом у світі майже 37 мільйонів людей мають ВІЛ-інфекцію, яка спричиняє захворювання на СНІД.

Від часу, коли було повідомлено про перший випадок ВІЛ-інфекції 35 років тому, 35 мійльонів людей померли у світі від СНІДу чи пов’язаними з ним хворобами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG