Доступність посилання

ТОП новини

Живі люди в США брали участь в мітингах, які організовувались тролями – Гонтар 


Facebook може запроваджувати заходи протидії втручанню у вибори, але американці не підуть на обмеження власної свободи слова, впевнений медіа-експерт Сергій Рачинський. Натомість представниця проекту StopFake Марго Гонтар називає ефективним засобом протидії фейкам розповсюдження правдивої інформації та підвищення прозорості. До цього, на її думку, мають долучитись і рядові користувачі Інтернету. А експерт-міжнародник Олена Снігир вважає, що українці вже мають імунітет до інформаційної агресії, який лише треба підкріпити державною політикою.

Діяльність інтернет-тролів на користь Кремля – це вже доконаний факт, впевнена співзасновниця проекту StopFake Марго Гонтар.

Є не тільки фабрика тролів, а й фабрика медій
Марго Гонтар

«Є як мінімум задокументовані коментарі та свідчення, які дають люди, які мали безпосередній стосунок до вказаних організацій, які працювали там. Крім того, є не тільки фабрика тролів, а й те, що називається фабрика медій – це те, що потім з’явилось. Це низка видань, з якими ми безпосередньо теж маємо справу, спростовуючи фейки про Україну. Одне з них – «Федеральное агентство новостей», наприклад», – розповіла Гонтар в ефірі «Ранкової Свободи».

Вона не піддає сумніву те, що діяльність таких тролів вже мала вплив на реальні події в Сполучених Штатах. На це, нагадує експерт, вказують і висновки розслідування Міністерства юстиції США.

«Реальні живі люди брали участь в мітингах у США, які організовувались тролями. Це і є відповідь на питання про вплив».

Facebook та Twitter, на думку журналістки, можуть ускладнити діяльність тролів, блокуючи їхні сторінки, навіть якщо ті створюватимуть нові. Крім того, відповідальність за чистий інформаційний простір Гонтар покладає і на споживачів.

«Думаю, ми в тому часі, коли будь-яка інформаційна гігієна і захист власної свідомості від маніпуляцій – це, окрім іншого, є відповідальністю кожної окремої людини: не спішити вірити тому, що ви бачите, мінімально критично оцінювати інформацію», – радить вона.

З боку медіа, на думку експерта, найефективнішим методом протидії є надання правдивої інформації на противагу фейкам.

Надання повних фактів, викриття – всі ці речі створюють більшу прозорість
Марго Гонтар

«Надання повних фактів, а також викриття порушення правил іншими сторонами, а також нововведення щодо політичної реклами або ідеї про прозорість того, хто купує та проплачує певні політичні рекламні повідомлення – всі ці речі загалом створюють більшу прозорість і також можливість розуміти, що відбувається, для користувачів і споживачів інформації», – сподівається співзасновниця StopFake.

Вона додає, що до цього процесу долучаються не тільки журналісти цього проекту та інших ЗМІ, а й звичайні користувачі інтернету.

Незалежний медіа-експерт Сергій Рачинський вважає, що знайти ідеальний метод нейтралізувати тролів, при цьому зберігши свободу слова, поки не вдається.

Американці не хочуть втрачати свободу слова
Сергій Рачинський

«Якщо перетворити Фейсбук на, так би мовити, «Краснознамённую ордена Ленина соціальну мережу імені Фейсбук», то ясно, що там можна все контролювати. Як би вони (американці – ред.) не хотіли убезпечити себе від втручання в демократичні процеси, вони в першу чергу не хочуть втрачати свободу слова. От саме з урахуванням таких мотивів, таких цінностей, тут необхідний більш складний спосіб. І цей спосіб відверто шукається всіма зацікавленими сторонами: і самою мережею, і різними державними, недержавними установами», – констатує Рачинський.

США не готові до кібератак Росії – Снігир

Саме в тому, щоб зберегти баланс між захистом свободи слова та припиненням поширення тролінгу, дезінформації тощо, вбачає основний виклик фахівець Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії України Олена Снігир.

Олена Снігир
Олена Снігир

Потрібно збільшувати стійкість самого суспільства
Олена Снігир

«В західних суспільствах є така думка, що потрібно поширювати та збільшувати стійкість самого суспільства, стійкість опиратися таким негативним дезінформаційним та агресивним речам в інформаційному просторі, здатність суспільства розрізняти та розуміти ці речі», – каже вона.

Такий підхід, за її словами, вимагатиме комплексної реалізації.

Це відповідальність політиків, журналістів, які створюють інформаційний контент
Олена Снігир

«Це в першу чергу стосується і освіти, це відповідальність політиків, журналістів, тих людей, які створюють інформаційний контент, комунікують із широкими масами населення, інтерпретують події, які відбуваються», – пояснює Снігир.

Вона зазначає, що ризик застосування санкцій до тих росіян, яким оголосив підозру Мінюст США, достатньо високий. Проте реальні наслідки для них настануть лише в тому разі, якщо ці громадяни Росії виїдуть в правове поле держав, де діятимуть ці норми. Водночас, нагадує вона, США готуються до спроб Москви втрутитись і у вибори до Конгресу в листопаді цього року.

США говорять, що їхні системи безпеки не готові
Олена Снігир

«Сполучені Штати говорять про те, що не готові до цього (майбутніх кібератак з боку Росії – ред.), що їхні системи безпеки до цього не готові, вони розцінюють це як велику загрозу. Про Україну, думаю, само собою зрозуміло, що ми так само не готові, що загрози будуть, атаки будуть. Найбільша загроза – це, звичайно, можливі атаки на нашу критичну інфраструктуру», – припускає експерт.

Водночас Снігир звертає увагу на те, що українці виробляють свій власний імунітет до інформаційних атак з боку північного сусіда.

Що стосується політики США та західних держав, то вони зараз обережно вибудовують єдність західних демократій у протистоянні російській агресії
Олена Снігир

«Якщо це ще буде підкріплено адекватною державною політикою, то це, звичайно, збільшить нашу спроможність протистояти. Що стосується політики США та західних держав, то поспостерігайте, як вони зараз обережно вибудовують єдність західних демократій у протистоянні російській агресії в тому числі в інформаційному просторі», – пропонує вона.

На думку експерта, держава повинна не лише вибудовувати зовнішній захист, а й комунікувати з власним населенням, працюючи на упередження інформаційних атак та формуючи спільну громадську думку.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG