Доступність посилання

ТОП новини

Росія та Захід вже адаптувалися до санкцій – Полтораков


Ілюстраційне фото. Президент Росії Володимир Путін на саміті ЄС–Росія. Брюссель, січень 2014 року
Ілюстраційне фото. Президент Росії Володимир Путін на саміті ЄС–Росія. Брюссель, січень 2014 року

​Західні санкції проти Росії, продовження яких сьогодні розглядає Євросоюз, – це абстрактний політичний крок, вважає політолог Олексій Полтораков. Він вважає, що їхню економічну ефективність не варто переоцінювати. Натомість політолог Олександр Мусієнко вважає, що санкції діють за певними секторами, проте Україна мала б більш послідовно підтримувати їх зі свого боку.

ЗАВАНТАЖИТИ

Експерт фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Хара зазначає, що Європейський союз доволі позитивно ставиться до розширення санаційного списку щодо Росії.

Росіяни будуть казати, що ці санкції не діють, хоча і санкції доволі боляче б’ють
Олександр Хара

«Сенсації не буде. Росіяни будуть казати, що ці санкції на нас не діють, хоча і показники фінансові, і те, що кажуть експерти, показує, що санкції доволі боляче б’ють. Нещодавно, здається, місяць тому, було оприлюднено економічне дослідження щодо залежності Росії від зовнішніх технологій і матеріалів, то ця залежність збільшилися в деяких напрямках до 93%. Санкції просто унеможливлюють її розвиток. Особливо у такій найбільш важливій для всіх росіян – і особливо для Путіна – галузі, як оборонно-промисловий комплекс», – міркує Хара.

Олександр Хара
Олександр Хара

Директор Інституту світової політики Євген Магда впевнений, що антиросійські санкції не є суто символічними. За його словами, вони обмежують можливості російських високопосадовців збільшувати свої статки та проводити корупційні оборудки із залученням західного бізнесу.

Західний світ консолідований у прагненні показати, що не будуть визначати хороших і поганих російських можновладців
Євген Магда

«Західний світ консолідований у прагненні показати, що там будуть сприймати соратників Путіна, в принципі, максимально консолідовано, зводити їх докупи і не будуть визначати хороших і поганих російських можновладців», – зазначив Магда в ефірі «Ранкової Свободи».

Натомість кандидат політичних наук Олексій Полтораков закликає не переоцінювати власне економічний вплив санкцій, які є, за його визначенням, абстрактним політичним кроком.

Олексій Полтораков
Олексій Полтораков

Експорт нафти з Росії в Європу в 2016 році порівняно з 2015-м дещо виріс
Олексій Полтораков

«З одного боку, введені санкції щодо розвитку нафтогазового сектору. Разом із тим, останні дані свідчать, що, наприклад, експорт нафти з Росії в Європу в 2016 році порівняно з 2015-м дещо виріс, і є такі ж прогнози, попередні розрахунки, що він зростає і в 2017 році», – каже він.

На думку експерта, санкції є найбільш дієвими тоді, коли стають інструментом політичного торгу.

Санкції зазвичай дієві перед їх введенням та перед зняттям
Олексій Полтораков

«Як колись казав один британський експерт із суміжного приводу санкцій, правда, проти іншої країни: санкції зазвичай дієві перед їх введенням та перед зняттям. А так санкції діють вже з 2014 року, три-чотири роки, і вже обидві сторони до них адаптувалися», – вважає він.

Україна не має морального права дорікати західним партнерам – Мусієнко

Те, що суд Євросоюзу зняв санкції з колишнього народного депутата Сергія Клюєва, Євген Магда пояснює браком обґрунтування з українського боку.

Європейський союз і Сполучені Штати будуть більш жваво реагувати, коли українські суди будуть виносити відповідні вироки
Євген Магда

«Спостерігаємо процес у справі про державну зраду Віктора Януковича – зрозуміло, що Янукович, очевидно, буде залишатися під санкціями. Минулого року ми дізналися про конфіскацію значної суми коштів з рахунків друзів чи родини Януковича, але не самого Януковича. Тобто я думаю, що Європейський союз і Сполучені Штати будуть більш жваво реагувати тоді, коли українські суди також будуть виносити відповідні вироки у справах, пов’язаних із членами команди Януковича», – припускає політичний експерт.

Євген Магда
Євген Магда

Крім того, на його думку, санкції проти представників колишньої влади не мають критичного значення для влади чинної.

Говорити про повернення Януковича в українську політику можна хіба що в соцмережах
Євген Магда

«В нинішній політичній ситуації говорити про повернення Віктора Януковича в українську політику, так само як і активних членів його команди, можна хіба що в запалі якоїсь політичної дискусії в соціальних мережах, а не розглядати як реальну ситуацію», – вважає Магда.

Водночас він підкреслює важливість справедливих вироків тим політикам, чиї дії поставили незалежність України під загрозу.

Відсутність в антиросійських санкційних списках Володимира Путіна політолог Олександр Мусієнко пояснює особливостями міжнародного права.

Глави держав користуються імунітетом на час здійснення повноважень
Олександр Мусієнко

«Глави держав користуються відповідним імунітетом на час здійснення своїх повноважень. Єдиний виняток – якщо відбувається процедура кримінального переслідування Міжнародним кримінальним судом, в такому випадку певні варіанти можуть бути», – пояснює експерт.

Він зазначає, що деякі європейські компанії вважають болючими санкційні обмеження, які не дозволяють їм інвестувати в Росію. Як приклад він наводить проект газопроводу «Північний потік-2».

Олександр Мусієнко
Олександр Мусієнко

Санкції діють за певними секторами. По нафтогазовій сфері це завдає удару
Олександр Мусієнко

«Німеччина не відмовляється від планів, зокрема німецькі компанії не відмовляються від планів будівництва цієї нитки. Тому скажімо так: з одного боку, санкції діють за певними секторами. Не можу сказати на сто відсотків, що це оборонний комплекс, тут важко сказати, тому що там все-таки технології знаходять можливість передавати. А от по нафтогазовій сфері, коли не можуть інвестувати в нові технології, що могло б покращити ефективність видобутку та виробництва цих ресурсів – то, безумовно, так, це завдає удару», – каже Мусієнко.

Він додає, що для підвищення ефективності санкцій їх варто було б видозмінювати, щоб ускладнити адаптацію. Водночас, на думку Мусієнка, Україна зі свого боку мала б діяти більш послідовно.

Із Росією іде війна і зростає товарообіг – це взагалі нонсенс
Олександр Мусієнко

«Ми довго вводили в дію український закон про санкції. Крім того, ви ж бачите, що, на превеликий жаль, статистика свідчить про те, що в нас зростає товарообіг. (Із Росією) іде війна і зростає товарообіг – це взагалі нонсенс. Це неможливо пояснити. Тому ми не маємо, як на мене, морального права дорікати нашим західним партнерам, поки самі не введемо практично стовідсоткову блокаду на будь-які стосунки з Росією на час війни», – впевнений політолог.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG