Доступність посилання

ТОП новини

На шість хвилин назад: чому в Європі відстають годинники


Європейські енергетичні оператори стверджують, що суперечки між Сербією та Косовом забрали частину енергії з континентальної електромережі, що призвело до зниження частоти струму в мережах і затримки електронних годинників у Європі на декілька хвилин.

6 березня базована у Брюсселі асоціація європейських операторів енергомереж ENTSO-E заявила, що «політичні розбіжності» між балканськими сусідами спричиняють зниження частоти в континентальній мережі з середини січня.

«Зниження пересічної частоти впливає на електронні годинники, що керуються частотою в енергосистемі, а не кварцовим кристалом», – мовиться в повідомленні.

В результаті годинники в тих радіобудильниках, опалювальних системах чи кухонній техніці, які не мають кварцового кристала, на цей час набрали запізнення приблизно у шість хвилин у багатьох європейських країнах.

Енергетичне співтовариство заявило, що «спонукає європейські та національні уряди та чиновників швидко вжити заходів», щоб вирішити суперечку між сербською та косовською владою, яка, за його словами, спричинила згаданий вплив.

Асоціація заявила, що проблема виникла через недовиробництво електроенергії в Косові. 25 країн Європи мають спільну енергетичну мережу – кожна з них вносить енергію в мережу та робить її доступною для споживання.

Такий енергетичний внесок кожної країни узгоджується та вимірюється операторами мережі, щоб система працювала на заданому енергетичному рівні.

Проте затяжні політичні розбіжності між Сербією та Косовом не дали змогу двом балканським сусідам вирішити, як компенсувати дефіцит виробничої потужності Косова, повідомляє асоціація.

Сербська енергосистема EMS AD звинувачує у нестачі електроенергії Косово, яке, за її словами, «безперервно у несанкціонований спосіб, без укладення контрактів вибирає електроенергію» з мережі.

В EMS AD, яка має завдання збалансувати мережу в Косові, заявили, що «доклали всіх зусиль для швидкого і ефективного вирішення цієї проблеми».

Сербська енергетична компанія зазначила, що косовський оператор KOSTT уже вжив заходів для вирішення цієї проблеми і «припинив із 3 березня несанкціонований відбір енергії».

У Приштині заступник директора KOSTT Кадрі Кадріу сказав, що проблема виникла в північній частині Косова – де проживає приблизно 40-тисячна сербська меншина, яка відмовляється визнавати владу косовських албанців.

Деякі косовські серби не сплачують рахунки за електроенергію, які вони отримують від косовського уряду, повідомляє енергетична компанія.

«KOSTT постачає електроенергію на північ Косова і вважає цю кількість енергії втратою», – сказав Кадріу.

Проблему ускладнює і відмова Сербії визнавати односторонню декларацію про незалежність Косова 2008 року, яке Белград усе ще вважає краєм Сербії.

Хоча 113 інших країн визнають незалежність Косова, Сербія заблокувала спроби Приштини приєднатися до таких міжнародних організацій, як ООН чи європейське енергетичне об’єднання ENTSO-E.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG