Доступність посилання

ТОП новини

Що робить російська розвідка в Німеччині і до чого тут Україна – звіт


«Російські розвідувальні служби докладають багато організаційних та фінансових зусиль у шпигунську діяльність проти Німеччини»
«Російські розвідувальні служби докладають багато організаційних та фінансових зусиль у шпигунську діяльність проти Німеччини»

Служба внутрішньої розвідки і контррозвідки Федеративної Республіки Німеччини – Служба захисту Конституції – публікує щорічний звіт, метою якого є інформування громадськості й підвищення загальної обізнаності про антиконституційну діяльність на території країни. За даними розвідки, найголовніші гравці, що стоять за шпигунською діяльністю проти Німеччини, – Росія, Китай та Іран.

Німеччина цікавить іноземні служби розвідки через свою геополітичну роль, членство в НАТО та ЄС, економічну потужність та інноваційний бізнес. Наслідки дій іноземних спецслужб – послаблення позицій Берліна в переговорах, високі економічні збитки та шкода суверенітету країни, пояснюється у звіті.

Росія, Китай та Іран – найбільші гравці, які стояли за іноземним шпигунством проти Німеччини.

Що цікавить російську розвідку?

«Російські розвідувальні служби докладають багато організаційних та фінансових зусиль у шпигунську діяльність проти Німеччини. Із використанням кіберпростору масштаби шпигунства значно збільшилися. Воно орієнтоване на всі сфери політики, економіки, досліджень та технологій, із зосередженням уваги на політичній позиції федерального уряду щодо Росії», – мовиться у звіті, який аналізує 2017 рік.

Іншими словами, основна увага російських спецслужб у Німеччині зосереджується саме на тих аспектах, рішення щодо яких мають стосунок до інтересів Москви. Серед них внутрішня політика НАТО та зовнішня політика ЄС і Німеччини.

При цьому українська криза, яка була в центрі уваги в 2014 та 2015 роках, залишилася в тіні інших питань, таких як конфлікт у Сирії, мовиться в звіті. Попри це, російські спецслужби дуже цікавилися питанням, чи знімуть, чи продовжать санкції щодо Росії через її роль в Україні, зазначають автори звіту.

Вплив на громадську думку

Але шпигунські інтереси – не єдина мета російських спецслужб. Вони також намагаються вплинути на політичну та громадську думку в Німеччині.

«Як і в попередні роки, проросійська пропаганда поширюється багатьма способами. Важливими інструментами є соціальні мережі, платформа Twitter, фінансовані урядом і приватні інститути (такі, як аналітичні центри) та російські державні ЗМІ. Телевізор, радіо та інтернет-канали, які транслюються по всьому світі, ведуть цілеспрямовану кампанію пропаганди й дезінформації», – мовиться у звіті.

Метою цієї дезінформації є дестабілізація Німеччини й послаблення її ролі як прихильника санкцій ЄС щодо Росії, зазначає німецька спецслужба.

Ситуацію в самій Росії тим часом російські пропагандисти прикрашають, а відповідальність за економічні та соціальні труднощі приписують західним урядам, наголошують у звіті.

Один із ключових інструментів служб розвідки – кібератаки. Їх широко використовує як Росія, так і Китай.

У відповідь на публікацію звіту керівник аналітичного центру «Європейські цінності» в Празі і голова програми боротьби з інформаційною війною Кремля проти західних демократій Kremlin Watch Якуб Янда написав: «Німецька внутрішня контррозвідка в щорічному звіті 2017 року викриває російську діяльність для поширення впливу. Якби німецькі політики слухали професіоналів власної розвідки, вони б не стали будувати «Північний потік-2».

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG