Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Інтерв'ю зі снайпером ЗСУ


Сутички, газ, блокування трибуни: розгляд у Раді «ринку землі»

Під стінами Ради тривало протистояння між противниками ринку землі та силовиками. Активісти облили кількох поліцейських зеленкою та застосували проти них газовий балончик. Правоохоронці розігнали частину мітингувальників. У поліції повідомили, що через сутичку під Верховною Радою постраждали двоє цивільних, 17 правоохоронців і були затримані 26 осіб.

«Наразі лікарі проводять консиліум для того, щоби вирішити питання – робити чи не робити трепанацію черепу військовослужбовцю Національної гвардії – учаснику бойових дій підполковнику Кулінко Ю.В.» – повідомляють у поліції.

Серед постраждалих також був фотокореспондент Радіо Свобода Сергій Нужненко, йому розбили камеру та окуляри (фоторепортаж дивіться тут).

Втім, у Раді щодо ринку землі так і не дійшли згоди: блокували трибуну і врешті скасували вечірне засідання, тож розгляду сьогодні так і не відбулося. Радіо Свобода зібрало основне про розгляд у Раді «ринку землі».

Зеленський прокоментував сутички під Радою

Президент України Володимир Зеленський заявив, що біля Верховної Ради поліцейські і мітингувальники постраждали «через політичні гасла». Він додав, що влада «вносить між першим і другим читанням правки в закон про землю на основі обговорень з українцями».

«Кожен має право на мирне зібрання. Кожен має право висловити думку. І кожен має нести відповідальність, якщо від його дій страждає інший. Дискусії про законодавчі ініціативи не повинні порушувати закон. Я поважаю думку українців, впродовж місяців ми слухаємо пропозиції стосовно реформ. Однак на мітингу щодо закону про землю звучать не голоси фермерів, а політичні гасла. Через них постраждали і мітингарі, і поліцейські», – йдеться в повідомленні у фейсбуці Зеленського.

Генерал Марченко вийшов із СІЗО

Генерал-майор, начальник управління матеріального забезпечення Міноборони Дмитро Марченко вийшов із СІЗО. Спілкуючись із журналістами він зазначив, що раніше відмовлявся від цього, бо його підлеглі лишилися під вартою. Він наголосив, що ні він, ні його підлеглі не причетні до закупівлі неякісних бронежилетів, у чому його підозрюють.

«Хочу наголосити, що ні я, ні мої підлеглі ніколи в житті не були причетні до закупівель. У нас є лише маленька функція – це контроль якості, згідно тої документації, яку має Міністерство оборони. Також хочу наголосити, що ні я, ні мої підлеглі ніяких порушень своїх обов’язків не робили. Я несу за це повну відповідальність і готовий нести її в подальшому. Справа була сфабрикована», – заявив генерал.

Сенат США схвалив санкції для блокування «Північного потоку-2»

Сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає санкції проти ключових підрядників, що беруть участь у спорудженні газопроводу «Північний потік-2». За документ проголосували 86 сенаторів, 8 проголосували проти. Санкції, що передбачають відмову у візах і заморожування американських активів підприємців і компаній, що беруть участь у проєкті, містяться в законопроєкті про оборонні витрати Сполучених Штатів.

Минулого тижня аналогічний законопроєкт підтримала нижня палата Конгресу США – Палата представників. Документ набере сили після підписання його президентом Дональдом Трампом.

Далі коротко:

  • Підпорядкування НАБУ та ДБР президенту через призначення керівників створює загрозу незалежності цих органів, мовиться у висновку Конституційного суду України.
  • 25-річний уродженець Росії може бути організатором замаху на депутата, внаслідок якого загинув 3-річний хлопчик, заявляють у прокуратурі.
  • Верховна Рада ухвалила закон про підтримку «Пласту» з пропозиціями президента Володимира Зеленського.

«Як би не рвалося назовні – висповідатися я, певно, не зможу ніколи». Монолог снайпера ЗСУ

«Страхом смерті не можливо оволодіти. Але до нього можна звикнути та з часом ігнорувати», – десь на передовій Донбасу серед глибокої ночі каже піхотний снайпер. Він паралельно зі мною пише нашу розмову на диктофон, тому що майже нікому не довіряє. Я ж намагаюся зафіксувати його хоча б у пам’яті – фотографувати обличчя чи детально описувати зовнішність цього військового категорично заборонено. Радіо Донбас.Реалії на правах повної анонімності записало монолог одного з найефективніших снайперів ЗСУ. Він про те, як важко вперше натиснути на гачок, про те, чи бувають на Донбасі снайперські дуелі і про те, як після років війни дуже хочеться висповідатися, але просто не можеш цього зробити.

Борис Ґудзяк про подолання самотності та гумор Христа

Аналітичний центр УКУ разом із Українським католицьким університетом в Києві уже вдруге організував обговорення головних викликів, які стоять перед Україною і світом. У міжнародній конференції «UCU Global: людська гідність у часи мета-впливів» взяли участь аналітики, дипломати, бізнесмени, медійники, дипломати та представники духовенства. Із підсумковим словом виступив митрополит Української греко-католицької церкви Борис Ґудзяк.

Крейсер «Україна»

«Україна» – на продаж? Крейсер «Україна» – унікальний корабель, який жодного дня не виходив у відкрите море. Його спустили у 1990 році. І відтоді він досі стоїть на території Миколаївського суднобудівного заводу. Крейсер кілька разів намагалися добудувати, тричі формували та розпускали екіпаж. Зараз корабель готовий на 95 відсотків. І він досі обладнаний військовим устаткуванням. Щороку на його утримання витрачають мільйон доларів. Що робити з крейсером «Україна»? Цим питанням переймалися чи не всі президенти України. Нинішній президент України Володимир Зеленський оглянув корабель влітку 2019 року, але відповіді щодо його майбутнього теж поки не дав. Так що буде з крейсером? Його добудують чи продадуть? Досліджували журналісти проекту #ВУКРАЇНІ.

Більше інформації – на сайті Радіо Свобода!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG