Доступність посилання

ТОП новини

Ян Масарик. Таємниця його смерті й досі не розкрита


Ян Масарик (1886–1948) – чехословацький дипломат, державний діяч. В 1940–1948 роках – міністр закордонних справ Чехословаччини. Син першого президента Чехословаччини Томаша Масарика
Ян Масарик (1886–1948) – чехословацький дипломат, державний діяч. В 1940–1948 роках – міністр закордонних справ Чехословаччини. Син першого президента Чехословаччини Томаша Масарика

Прага – Минуло вже понад 70 років від дня, коли за загадкових обставин обірвалось життя одного з найвідоміших політиків, сина засновника і першого президента Чехословаччини Томаша Гарріга Масарика – Яна Масарика (1886–1948). Цього року, враховуючи надходження нових свідчень у цій справі, державна прокуратура Чехії знову відкрила розслідування причин загибелі Яна Масарика.

Дипломат і державний діяч, популярний в чеських і словацьких культурних і громадських колах Ян Масарик був знайдений мертвим на подвір’ї будинку, в якому жив. Квартира Яна Масарика була в Чернінскому палаці – місці розташування міністерства закордонних справ. Сталось це 10 березня 1948 року, невдовзі після так званого «лютневого перевороту», коли владу до своїх рук в країні захопили комуністи, започаткувавши новий етап історії Чехословаччини – добу «перемоги трудящих над буржуазією».

Ян Масарик (1886–1948), міністр закордонних справ Чехословаччини
Ян Масарик (1886–1948), міністр закордонних справ Чехословаччини

До 1948 року політик і державний діяч Ян Масарик займав посади посла Чехословаччини в Лондоні, був міністром закордонних справ, представляв Чехословаччину на Паризькій Мирній конференції.

І хоча він не чинив активного опору політичній переорієнтації курсу своєї країни на Радянський союз, його ілюзії щодо «перемоги трудящих над буржуазією» швидко зникли, особливо під тиском сталінської політики на його країну.

Факти свідчать, що останні дні життя Яна Масарика нічим особливим не відрізнялись. Він побував на могилі свого батька (7 березня – день народження Томаша Масарика), відвідав театр (8 березня), взяв участь у прийомі в резиденції уряду (9 березня).

Відтак раптова трагічна смерть Яна Масарика викликали у його сучасників багато запитань. Зрештою полеміка щодо причин його загибелі триває й досі. Розглядаються водночас три версії: самогубство, убивство (хтось виштовхнув його з вікна) або ж випадковість (наприклад, нога сковзнула, коли, можливо, щось робив на підвіконні).

Тіло Яна Масарика, 10 березня 1948 року
Тіло Яна Масарика, 10 березня 1948 року

Як зазначив у розмові з Радіо Свобода прокурор Міхал Муравскі, поштовхом повернутись до розгляду справи загибелі Яна Масарика знову послужили віднайдені свідчення людей, які несуть нову інформацію.

«Ми дістали дані від дослідниці пані Вацлави Яндечкової, вона опирається на запис поліцейського Вілібальда Гофманна, який прибув на місце загибелі Яна Масарика вранці одним з перших. Він наголошує на певних реаліях щодо маніпуляції з тілом Масарика, і що виготовлена тоді документація не є оригінальною», – зазначив Міхал Муравскі.

Вілібальд Гофманн звертає увагу на те, що на оприлюдненій фотографії навколо тіла Яна Масарика (на собі мав піжаму) після падіння з висоти 14,5 метра все було чисто, немов прибрано, тіло лежало під відкритим вікном ванної кімнати на відстані трьох метрів від стіни будинку.

Ян Масарик (1886–1948)
Ян Масарик (1886–1948)

Вперше фотографії безпосередньо з місця події, виконані фотографом Генеральної прокуратури ЧССР Ярославом Голоубеком вранці 10 березня 1948 року, тобто відразу після загибелі Яна Масарика, були оприлюднені відомим чеським істориком Павелом Жачеком на сторінках вебвидання «Minulost» – («Минуле» – орган Центру документації тоталітарних режимів).

Вони, на думку дослідників, додали важливий матеріал до справи розслідування загибелі Яна Масарика.

Востаннє розслідування причин загибелі Яна Масарика, зазначив Міхал Муравскі, відбулось у 2013 році, тоді у своєму висновку комісія більше схилялась до думки, що це «ймовірно було вбивство, але злочинця ми не знаємо».

Відкрите зараз нове розслідування аналізуватиме не тільки відомі досі факти і свідчення, а й за участі фахівців мають бути проведені слідчі експерименти, зокрема, щодо механіки падіння тіла. Ймовірно, дочекаємось відповіді щодо причини загибелі політика – самогубство, вбивство чи випадковість, однак чи був хтось у цю трагічну мить поруч із Яном Масариком, на це відповіді наразі немає.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG