Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Росія та ОБСЄ вирішуватимуть, як формувати «консультативну раду» з ОРДЛО, але після рішення «Нормандії» – Резніков


Олексій Резніков
Олексій Резніков

«Консультативна рада» в Тристоронній контактній групі (ТКГ) може бути створена, якщо її схвалять лідери «нормандського формату». Після цього сторони переговорів – Україна, Росія та ОБСЄ як посередник – обговорять механізм формування цього нового органу. Усі громадяни України під час карантину мають право повернутися додому – в тому числі, ті, що «застрягли» на окупованій території. Це – головні тези віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова. Радіо Свобода запитало його, хто та як відряджатиме «представників ОРДЛО» до можливого нового органу, який викликав бурхливі заперечення в Україні, та чи має лінія розмежування бути «наглухо» закрита для переходу людей у карантин.

– Чи є механізм, хто саме, які державні органи чи посадовці, відбиратимуть представників тимчасово окупованих територій до «консультативної ради»?

Механізм ще невідомий

– Механізм ще невідомий, оскільки на сьогоднішній день питання утворення такої «консультаційної ради» в межах політичної підгрупи, яка є складовою Тристоронньої контактної групи, перебуває на обговоренні в режимі «нормандського формату».

Ієрархія «Мінського процесу» виглядає наступним чином: є політичні лідери чотирьох країн – це учасники міжнародного військового конфлікту Російська Федерація як агресор і Україна як країна, що потерпає від цієї агресії. І дві країни, які нам допомагають як посередники – Німеччина і Франція. Цей процес почався в 2014 році і залишається досі. За рішенням лідерів «нормандського формату», є декілька форматів спілкування: формат політичних радників, а вже далі, щоб вирішувати щоденні питання – Тристороння контактна група, яка працює в Мінську.

Ідея створення «консультативної ради» визнана ТКГ доцільною, але її створення можливе за умови погодження в режимі «нормандського формату»

У Тристоронній контактній групі можуть утворюватися робочі органи. Сьогодні їх офіційно чотири: група з політичних, безпекових, гуманітарних та соціально-економічних питань. Україну в ТКГ представляє Леонід Кучма, а в кожній групі в Тристоронній групі представник визначається відповідним указом президента.

Так от, ідея створення цієї «консультативної ради» – це ідея інтенсифікувати роботу. Ідея створення «консультативної ради» визнана ТКГ 11 березня доцільною, але її створення можливе при умові погодження в режимі «нормандського формату».

Після того ТКГ затвердить порядок відбору

Якщо учасники «нормандського формату» принципово кажуть так – тоді вже запускається процес обговорення, в який спосіб сторони мають обирати своїх представників для участі в цій «консультативній раді». Після того ТКГ затвердить порядок відбору.

– Тобто порядок формування «консультативної ради» будуть обговорювати ті ж самі сторони переговорів – Україна, Росія і посередники?

– В режимі Тристоронньої групи у нас є професійний посередник – ОБСЄ, яка виконує функцію модератора. Тобто три сторони: дві сторони міжнародного воєнного конфлікту – Росія та Україна – та ОБСЄ.

– Які можливості з'явилися в України із запровадженням посади віцепрем'єра з реінтеграції окупованих територій? Навіщо потрібна ця посада?

– Міністерство з окупованих територій було утворене раніше, його починав Вадим Черниш, за що йому велика подяка. Потім це підхопила Оксана Коляда, за що їй так само велика подяка, вона працювала в режимі двох об’єднаних міністерств. Сьогодні за рішенням парламенту знову розділено на два міністерства, але в ньому (міністерстві ТОТ – ред.) з’явилося дуже важливе слово – реінтеграція. Реінтеграція тимчасово окупованих територій – це і є основний символ, ключове слово об’єму задач, які стоять перед цим міністерством.

Реінтеграція – це повернення. На сьогоднішній день тимчасово окуповані території вже існують у нас 6 років. За цей час народжуються діти, і люди отримують певні документи про акти громадянського стану від окупаційного режиму. Не працює багато українських державних систем, починаючи від судової та правоохоронної. Для того, щоб ці землі та ці люди почали працювати разом в єдиному правовому полі суверенної України, потрібно багато роботи.

Донецьк, 23 березня. У світі розпал пандемії, в окупації уже скасовані концерти і вистави, але ринки та торгові центри працюють. До 28 березня російські гібридні сили стверджували, що хворих на коронавірус на території ОРДЛО немає
Донецьк, 23 березня. У світі розпал пандемії, в окупації уже скасовані концерти і вистави, але ринки та торгові центри працюють. До 28 березня російські гібридні сили стверджували, що хворих на коронавірус на території ОРДЛО немає

Цілий пласт, наприклад, перехідного правосуддя – важливий аспект, яким буде займатися наше міністерство. Сьогодні ми працюємо над планом роботи нашого міністерства, який найближчим часом презентуємо суспільству. Окрема турбота буде присвячена тимчасово переміщеним особам, у нас їх приблизно півтора мільйони. Окрема турбота областям, які постраждали внаслідок російської агресії.

Це має бути міністерство для людей і про людей, і це не буде вертикальне міністерство. Це буде горизонтальне міністерство, яке комунікуватиме з іншими профільними.

– Якісь терміни підготовки документа про перехідне правосуддя у вас визначені?

– Перехідне правосуддя – це цілий наратив, це філософія, і тут не один документ, і не один нормативний акт. Багато правозахисників, вчених та юристів над цим працюють. Я хочу об’єднати зусилля експертних груп по різних напрямках, і далі будемо поступово видавати, як кажуть шахтарі, на гора продукти цієї роботи.

Сьогодні ми проводимо інвентаризацію того, що напрацьовано міністрами, що очолювали це міністерство, колегами, що працюють в Міністерстві юстиції, офісі омбудсмена, в Гельсінській спілці і так далі.

– Чи реально внести у перехідне правосуддя запобіжники проти потрапляння у владу людей, які зараз вчиняють злочини проти людяності в ОРДЛО?

– Я вважаю, що так, звісно. Перелік осіб, що будуть в цьому блек-листі, точно буде відомий, для цього має працювати система правосуддя. Тлумачення може бути різним, наскільки широкий перелік є справедливим. Але люди, які були колаборантами, які вчиняли злочини або прислужували режиму, вони, навіть якщо не понесуть відповідальності кримінальної, тому що не вчиняли безпосередньо злочини, але питання їхньої потенції представляти потім українську владу – для мене очевидно ні.

– Через карантин частина людей залишилася заблокованою на окупованих територіях – вони не можуть повернутися додому, і так само частина не може повернутися додому в ОРДЛО. Який вихід?

Громадяни України мають конституційне право повернутися додому

– Карантинні заходи, що запроваджує уряд – важливі, тому що це робить не тільки український уряд, це роблять уряди всіх країн, які сьогодні потерпають – їх більше 158. Але на сьогоднішній день всі громадяни України мають право повернутися. Це стосується всіх, як із-за кордону, так і з тимчасово окупованих територій, їх зобов’язані пропустити.

Прикордонна служба і ООС про це знають, і вони мають пропускати. Однак, ці люди повинні розуміти, що оскільки вони були на територіях, де був ризик контакту з хворими, вони є групою ризику і мають пройти обсервацію протягом двох тижнів.

Наголошую, громадяни України мають конституційне право повернутися додому, але з відповідними обмеженнями, пов’язаними з епідеміологічною ситуацією.

Що стосується громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, вони так само мають право виїзду, або виходу, з території, підконтрольної нашому уряду. Це знають прикордонники на КПВВ у Херсонській області та військові на КПВВ у Луганській та Донецькій областях. Але є нюанс, що окупаційний режим на тих землях має свої встановлені правила, і вони просто людей не випускають. Було навіть звернення єврокомісара про те, що окупаційний режим не допускає навіть представників ОБСЄ на цю територію, хоча ОБСЄ і Червоний Хрест мають право вільного перетину лінії розмежування. Окупаційні режими скористалися сьогодні нагодою, щоб ніхто з цивілізованого світу не бачив, що у них там насправді відбувається. Але ми отримуємо сигнали про те, що там приховуються факти захворювання, відсутні тести та медичне забезпечення.

XS
SM
MD
LG