Доступність посилання

ТОП новини

Екстремальні природні катаклізми, що побили усі рекорди 2020 року в США


Рятувальник на пристані перед наближенням Тропічного шторму Ета. Флорида, США, 11 листопада 2020 року
Рятувальник на пристані перед наближенням Тропічного шторму Ета. Флорида, США, 11 листопада 2020 року

2020 став роком екстремальних ураганів, лісових пожеж, посух, танення льодів в світі, згідно з даними наведеними в доповіді ООН, опублікованій на початку грудня.

«В 2020 більше 50 мільйонів людей в світі зазнали подвійного удару: з боку надзвичайних ситуацій, пов‘язаних з кліматом (повені, посухи та шторми), а також з боку пандемії COVID-19, - йдеться в доповіді ООН. - Країни Центральної Америки постраждали від потрійного удару: від ураганів Ета та Йота, COVID-19 та існуючих там гуманітарних криз».

Журнал Scientific American, а також агенція ABC News перелічили природні катаклізми минулого року, що заторкнути США і стали рекордними. Ось лише кілька з них.

Повінь, спричинена ураганом Саллі. Алабама, США. Вересень 2020 року
Повінь, спричинена ураганом Саллі. Алабама, США. Вересень 2020 року

Урагани в Атлантиці

  • Лише вдруге за історію було використано весь алфавіт для назв ураганів Атлантики (назви надаються штормам із швидкістю вітру 63-117 кілометрів на годину)
  • 2020 сезон ураганів побив рекорд 2005 року - в 2020-му було зафіксовано 30 штормів, достатньо потужних, щоб отримати назву.
  • 8 листопада тропічний шторм Ета досяг островів поблизу Флориди. Вперше 12-тий шторм досяг Флориди за один сезон. Лише за тиждень перед цим, цей рекорд побили урагани Зета та Дельта.

Лісові пожежі

  • Від лісових пожеж вигоріло більше 1,5 мільйона гектарів землі в Каліфорнії - майже вдвічі більше ніж попередній рекорд 2018 року.
  • П‘ять із шести найбільших пожеж штату зареєстровані у цьому році.
  • Пожежа «Кемерон пік» в Колорадо, що вирувала 112 днів, стала найбільшою за історію штату і перевершила попередній рекорд, який за два місяці перед тим поставила пожежа «Пайн глач». Три з чотирьох найбільших пожеж в Колорадо зафіксовано цього року.

Дощі та повені

  • Зливи та підняття рівня води спричинили руйнування двох дамб поблизу міста Мідленд в Мічигані, 10 000 мешканців евакуювались через повінь.

Спека

  • Місто Феніск в Аризоні вперше зафіксувало рекорд спекотної погоди - температура вище 38 градусів за Цельсієм трималась 144 дні.
  • В Каліфорнії серпень, вересень та листопад стали найспекотнішими місяцями за всю історію штату.

Торнадо

  • Щонайменше 140 торнадо було зафіксовано в середній частині США у квітні. Ці торнадо стали найбільш смертоносними з 2014 року.
  • Штат Теннессі найбільше постраждав від торнадо, які призвели до загибелі 28 людей цього року, згідно з даними Національної погодної служби США.

Читайте ще:

У США вакцинували перший мільйон людей від COVID-19, і Байдена теж. А що Путін?

Якою має бути відповідь США на кібератаку Росії? Думки сенаторів та експертів​

«Вогонь прибіг у село верхівками дерев. Ми сховалися із дітьми в канаві» – як горіло село Острови ​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG