Доступність посилання

ТОП новини

Група Bellingcat оприлюднила розслідування про смерть 3 людей унаслідок імовірних дій ФСБ Росії


Микита Ісаєв був лояльним російській владі політиком, але загинув наприкінці 2019 року за сумнівних обставин
Микита Ісаєв був лояльним російській владі політиком, але загинув наприкінці 2019 року за сумнівних обставин

Група розслідувачів Bellingcat спільно з виданням Insider за участю Der Spiegel оприлюднила 27 січня розслідування про три завершених убивства, до яких можуть бути причетні співробітники ФСБ Росії, запідозрені в отруєнні опозиціонера Олексія Навального. У розслідуванні під назвою «Журналіст, активіст, «патріот» – кого вбивали отруйники з НДІ-2 ФСБ» ідеться про смерті журналіста з міста Нальчик Тимура Куашева, активіста з Дагестану Руслана Магомедраїмова та лояльного до російської влади політика Микити Ісаєва.

«У цій частині ми розповімо про відомі нам епізоди, коли команді отруйників вдалося вбити своїх жертв. Як видно з нашого розслідування, і жертви, і мотиви, і способи вбивства могли бути несхожими один на одного – і тільки команда виконавців була більш-менш постійною. Причому в команді працюють не тільки співробітники НДІ-2, а й Служба захисту конституційного ладу ФСБ, відома серед іншого переслідуванням політичних активістів. Розслідування також показало, що бригада ФСБшників діяла цинічно і самовпевнено: скажімо, в одному з випадків вони перед убивством журналіста відключили відеокамери на цілій вулиці, а відразу після цього вбивства самі ж стали проводити офіційну експертизу крові своєї жертви. Також з’ясувалося, що жертвами можуть бути не тільки активісти і журналісти, а й цілком системні фігури, які виступають на пропагандистських телешоу і критикують Навального», – ідеться в розслідуванні.

Понад місяць тому, 14 грудня, група Bellingcat спільно з партнерами оприлюднила розслідування про замах на російського опозиційного політика Олексія Навального.

У публікації стверджувалося, що Навальний був отруєний бойовою речовиною з групи «Новачок» спеціальною групою співробітників ФСБ, які стежили за ним кілька років.

У розслідуванні докладно розповідається про пересування цих осіб, багато з яких, як стверджується, є старшими офіцерами ФСБ, по країні, дані про їхні дзвінки і про позиціонування телефонів.

Дослідники стверджують, що вся ця інформація була куплена на чорному ринку.

2 вересня в організмі Навального, якого перевезли на лікування з Росії до Німеччини, знайшли сліди «Новачка», а канцлер Німеччини Анґела Меркель зажадала від Росії пояснень того, що сталося. Лабораторії Франції, Швеції та Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили наявність отрути «Новачок» в аналізах Навального.

Кремль заперечує причетність до отруєння Навального. Президент Росії Володимир Путін прокоментував розслідування Bellingcat з цього приводу лише на третій день після його виходу – на щорічній пресконференції, заявивши, що якби політика «хотіли отруїти – отруїли б».

Європейський союз і Велика Британія запровадили заморожування активів та заборону на поїздки проти шести російських високопосадовців, які, як вважають у Брюсселі та Лондоні, відповідальні за отруєння Навального. Також під санкціями опинилася юридична особа, яка бере участь у програмі створення військових нервово-паралітичних засобів, відомих як «Новачок».

XS
SM
MD
LG