Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: таліби заарештували двох людей через вбивство чотирьох жінок, у тому числі активістки


Раніше правозахисники звинувачували «Талібан» у порушенні власних обіцянок щодо прав жінок і дівчат (ілюстраційне фото: жінки на акції протесту, Кабул, жовтень 2021 року
Раніше правозахисники звинувачували «Талібан» у порушенні власних обіцянок щодо прав жінок і дівчат (ілюстраційне фото: жінки на акції протесту, Кабул, жовтень 2021 року

Представник адміністрації «Талібану» з внутрішніх справ повідомив про арешт двох людей заарештовано у зв’язку з вбивством чотирьох жінок, у тому числі правозахисниці, у північному місті Афганістану Мазарі-Шаріф.

У відеозверненні, оприлюдненому 6 листопада, представник талібів повідомив про зізнання затриманих у тому, що вони заманювали жінок до будинку, де згодом знайшли їхні тіла.

Він не уточнив, чи зізналися підозрювані у вбивстві, і не назвав їхніх мотивів.

Читайте також: Терористи-смертники – підвалина стратегії «Талібану» з переходу від повстання до врядування

В одній із жертв упізнали 29-річну Фрозан Сафі – викладачку університету та активістку із захисту прав жінок із Культурного центру Зайнуддіна Мохаммеда Бабара.

За словами директора центру, Сафі намагалася виїхати до свого нареченого за кордоном і боялася за свою безпеку під правлінням «Талібану», який захопив контроль над країною в середині серпня.

Керівник центру сказав агентству AP, що Сафі залишила свій дім три тижні тому, щоб зустрітися з кимось, на її думку, міг допомогти їй виїхати з Афганістану.

Читайте також: США: сенаторки закликали Байдена захистити жінок і дівчат в Афганістані

Після повалення міжнародно визнаного уряду в Кабулі в середині серпня таліби заявили, що будуть проявляти більше поміркованості, ніж під час свого попереднього правління з 1996 по 2001 рік, коли дівчатам не дозволяли відвідувати школу, а жінкам забороняли працювати, навчатися і займатися спортом.

Однак Організація Об’єднаних Націй і правозахисні групи заявили, що «Талібан» порушив свої обіцянки дозволити жінкам працювати, а дівчатам мати доступ до всіх рівнів освіти, і звинуватили нових правителів Афганістану у запровадженні «широких обмежень» проти ЗМІ і свободи слова.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG