Доступність посилання

ТОП новини

10 квітня виповнилося 103 роки від народження першого патріарха


10 квітня виповнилося 103 роки від народження першого патріарха

Київ, 9 квітня 2001 - Майбутній патріарх Мстислав (мирське ім’я – Степан Скрипник) народився у Полтаві 10 квітня 1898 року. Під час Української революції хорунжий Скрипник був ад’ютантом Головного Отамана Симона Петлюри, який доводився йому рідним дядьком.

1930 року Скрипник був обраний послом до польського Сейму і в цій ролі боронив українців Волині від асиміляторської політики уряду Польщі. На початку квітня 42-го року Скрипник прийняв у Києві сан священика, а трохи згодом – чернецтво під іменем Мстислав. Удосвіта 14 травня у нижній каплиці Андріївського собору він був таємно від німецької влади висвячений на єпископа Переяславського Української Православної Автокефальної Церкви.

8 жовтня Мстислав разом з іншими єпископами підписав у Почаївській Лаврі Акт про об’єднання двох церков у єдину Українську Церкву. За кілька днів у Рівному він був заарештований гестапо і за відмову скасувати об’єднавчий Акт ув’язнений на сім місяців. Мстислав перебував у Чернігівській та Прилуцькій в’язницях, а на початку березня 43-го року був перевезений до Києва. Він сидів у камері смертників і був врятований від розстрілу завдяки втручанню друзів.

44-го року Мстислав виїхав до Варшави, очолював українські православні єпархії у Польщі, Словаччині, Німеччині, Франції, Бельгії, Англії, Канаді та Сполучених Штатах Америки. Він був керівником Української Православної Церкви в Америці, Європі та Австралії. Зусиллями Мстислава у Баунд Бруку (штат Нью-Джерсі) був заснований центр українського православ’я з друкарнею, бібліотекою, семінарією, музеєм та церквою-пам’ятником мученикам-українцям. «У нічим не позначених масових похованнях, – писав Мстислав, – у вічній мерзлоті півночі, під танцювальними майданчиками, під новобудовами ніхто не знайде костей помордованих ієрархів, пастирів, вірних української Церкви».

5 квітня 1990 року Всеукраїнський церковний собор у Києві обрав Мстислава першим в історії патріархом Київським і всієї України. Патріарх Мстислав помер 11 червня 1993 року у канадському містечку Грісбі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG