Доступність посилання

ТОП новини

13 червня в Брюсселі у штаб -квартирі НАТО відбувся позачерговий саміт глав держав країн НАТО . У саміті взяв участь новий президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш. Продовження


13 червня в Брюсселі у штаб -квартирі НАТО відбувся позачерговий саміт глав держав країн НАТО . У саміті взяв участь новий президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш. Продовження

13 червня 2001 - 1492 рік відомий в історії світу тим, що Колумб відкрив Америку, а 13 червня 2001 року стало історичним для американського президента, який цього дня відкрив для себе Європу. Це його перший візит на старий континнент. 13 - те червня добре запам’ятається і для брюссельців, які не змогли вчасно добратись до роботи оскільки основні автомагістралі бельгійської столиці та довколишні автостради були заблоковані поліцією та службою безпеки.

Для Європи, чи то пак зокрема для НАТО нинішній саміт глав держав альянсу історичним. Під час цього форуму Франція, яка займає в НАТО особливу позиіцю, щодо розширення альянсу та до координації з альянсом дій європейських сил швидкого реагування продемонструвала більш лояльне відношення до цієї справи. Президент Франції Жак Ширак у своїй промові наголосив що усі країни - учасниці НАТО розуміють необхідність оновлення і стратегічного розвитку як Євроатлантики в цілому так і регіональної безпеки. Таким чином одне з питань , яке доставляло чимало клопоту у взаєминах між США та Європейським Союзом розв’язане.

Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш у категоричній формі заявив, що у створенні європейської системи безпеки не може навіть іти мова про якусь автономність. Країни Європейського Союзу, які не є членами НАТО мусять інтегровано співробітничати з альянсом не лише в сфері створення європейської системи безпеки, але і вдіях європейських сил швидкого реагування.

У своїй промові Джордж Буш звернув особливий наголос на розв’язанні конфлікту на Близькому Сході. Тут він зазначив що не лише США повинні займатися цією проблемою. Тут корисною б була допомога інших країн НАТО.

Американський президент підкреслив, що у погашенні близькосхідного конфлікту конфлікту велику роль відіграє Американське Центральне Розвідувальне Управління (ЦРУ), зокрема керівник цієї організації Джордж Тенат.

Щодо обговорення країнами НАТО американської протиракетної ініціативи, -зазначив Буш,- то його втішив конструктивізм і розуміння цього питання колегами по альянсу.

Джордж Буш заявив що наступна п’ятниця, 15 червня стане історичним днем для Євроатлантики. Це зустріч у столиці Словенії - Любляні президента США Джорджа Буша з президентом Росії Володимиром Путіним. Сторони проведуть консультації щодо співробітництва в галузі протиракетної оборони, це означатиме, - додав Джордж Буш, - що «холодна війна більше ніколи не повернеться з минулого, адже протиракетна оборона - це якраз дитя народжене холодною війною. НАТО і Росія тепер будуть разом. Разом оберігатимуть безпеку Євроатлантики».

Джордж Буш спростував чутки ,що США будуть зменшувати свій миротворчий контингент в балканському регіоні.

- Ні,- заявив американський президент,- ми разом прийшли на Балкани, разом і підемо звідтіля, якщо криза буде остаточно погашена.

Цього четверга із Брюсселя Джордж Буш вирушає до Швеції для участі в саміті Європейського Союзу, а далі до Варшави, де він зустрінеться з президентом Кваснєвським. Сторони обговорять перспективи вступу до НАТО сусідів Польщі Словаччини і Словенії, які виконали китерії НАТО для вступу в альянс.

Під час обговорення зустрічей в Польщі, Джордж Буш відмовився від пропозицій польських дипломатів зустрітися з президентом України Леонідом Кучмою. Як зазначили для радіо Свобода американські дипломати: «для зустрічі з Кучмою ще не настав потрібний час!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG