Доступність посилання

ТОП новини

Ім’я відомого козацького ватажка Івана Богуна опинилося у епіцентрі уваги мешканців Волині


Ім’я відомого козацького ватажка Івана Богуна опинилося у епіцентрі уваги мешканців Волині

Луцьк, 12 липня 2001 - Ім’я відомого козацького ватажка Івана Богуна опинилося у епіцентрі уваги мешканців Волині та Рівненщини. Зокрема, в колах інтелігенції виникла ідея перейменування міста Радивилова в Богунів та спорудження пам’ятника національному героєві на місці козацької битви під Берестечком.

А запропонувала на суд громадськості таку ідею відома на Волині письменниця і громадська діячка Євгенія Лещук, яка активно займається проблематикою вшанування пам’яті героїв Берестечка. Зокрема, у її доробку – телевізійний фільм “Уклін Україні”, кілька поетичних книг, буклети й листівки, присвячені знаменитій козацькій битві.

Однак, пані Євгенія вважає, що пам’ять про славетного ватажка Івана Богуна, який, фактично, врятував козацьке військо під Берестечком, вшанована не на такому рівні, як слід. З власної ініціативи письменниця відкрила банківський рахунок для збору пожертв на спорудження пам’ятника Богуну який варто було б встановити саме на полі козацької битви.

Євгенія Лещук також пропонує перейменувати містечко Радивилів Рівненської області, давши йому назву Богунів. Цікаво, що в історії цього населеного пункту, який у радянські роки носив назву Червоноармійськ, це було б уже четверте перейменування. Не кажучи про те, що це питання взагалі є доволі-таки дискусійним.

Свою пропозицію активна громадянка аргументує тим, що польський магнат Януш Радзивіл, на честь якого й було названо це місто, допомагав польському війську в ході війни з козаками.

Поки що ідея вшанування таким чином пам’яті Івана Богуна перебуває у зародковому стані і тримається лише на голому ентузіазмі Євгенії Лещу та її однодумців, Однак, охочі скласти свої пожертви на спорудження пам’ятника героєві уже є.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG