Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі зареєстровано 4 кандидати на посаду президента


В Білорусі зареєстровано 4 кандидати на посаду президента

Мінськ, 14 серпня 2001 - Сьогодні на засіданні Центрвиборчкому Білорусі було офіційно зареєстровано 4 кандидати на посаду президента - лідер ліберально-демократичної партії Сяргей Гадукевіч, голова Федерації профспілок Уладзімір Ганчарик, керівник Гродненського громадського об’єднання Сямён Домаш та перший президент Білорусі Аляксандр Лукашенка.

Напередодні офіційної реєстрації екс-губернатор Гродненської області Сямён Домаш остаточно та публічно вирішив зняти свою кандидатуру на користь Уладзіміра Ганчарика, якого сам Домаш ще 21 липня оголосив єдиним кандидатом від опозиції на президентських виборах.

Ганчарик врочисто підписав договір з широкою громадянською коалицією, письмово пообіцявши, зокрема, після перемоги призначити прем’єр-міністром Сямёна Домаша та поширити повноваження уряду за рахунок президентських. Єдиний опозиційний кандидат Уладзімір Ганчарик зобов’язався також забезпечити незалежність парламенту та судів, відновити демократичну владу, свободу слова, провести ринкові реформи. Окрему угоду Ганчарик, якому виповнився 61 рік, підписав учора з молодіжними організациями, яким пообіцяв сприяти розвиткові білоруської мови, культури, повернути національну сімволіку.

Сьогодні після реєстрації кандидатом Уладзімір Ганчарик зробив на засіданні Центрвиборчкому наступну заяву:

«Я хотів би сподіватися, що вибори в Республіці Білорусь будуть насправді сумлінними та справедливими, і приклад тут покаже об’єктивне Білоруське телебачення - в першу чергу».

Поки ж Білоруське телебачення показує Уладзіміра Ганчарика в прискореному темпі, аби створити смішне відео, та називає його старим, приписуючи 1 рік та користуються формулою "на 63-му році життя він раптом вирішив реформувати країну". До речі, білоруські державні засоби масової інформації нічого не повідомили про те, як президент України Леонід Кучма нещодавно святкував своє 63-річчя. Виборцям в Білорусі з телеекрану нав’язують думку, що в цьому віці не можна керувати державою.

Перший же президент Білорусі Аляксандр Лукашенка сьогодні сказав після реєстрації:

«У нас вибори мають піти не за іноземними сценаріями та шпаргалками, а виключно за законами нашої суверенної держави».

Раніше Аляксандр Лукашенка казав, що Захід готує для Білорусі югославський сценарій - нібито він хоче сфальшувати підсумки виборів та оголосити білоруського Коштуніцу.

Єдиний опозиційний кандидат Уладзімір Ганчарик відповів на це наступною заявою: "В Білорусі не буде Коштуніци. Буде Ганчарик".

Ще один кандидат - ліберал-демократ Сяргей Гайдукевіч сказав сьогодні Радіо Свобода:

Єдиного кандидата від опозиції не було й немає. Його не існує взагалі. Є комуністи, які обрали комуніста Ганчарика разом з комуністами іншими. Ось і все.

Кандидат Гайдукевіч вважає своїм головним конкурентом Аляксандра Лукашенку та не планує відмовлятися від участі у виборах.

Таким чином, в бюлетені для голосування 9 вересня білоруси скоріше за все побачать три прізвища - Гайдукевіч, Ганчарик, Лукашенка. Цікаво, що четвертий зареєстрований сьогодні кандидат Сямён Домаш ще півтора місяця тому, коли було 20 претендентів на посаду президента, точно спрогнозував, що в бюлетені буде три-чотири прізвища. Тепер саме від Домаша залежить - три або чотири.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG