Доступність посилання

ТОП новини

Продаж зброї до країн третього світу


Продаж зброї до країн третього світу

Прага, 21 серпня 2001 – Конґресова дослідницька служба США оприлюднила звіт про продаж конвенційних, тобто звичайних видів зброї країнам третього світу від 1993 до 2000 року. Згідно з цим документом під редакцією фахівця з питань національної оборони США Річарда Ґрімметта, Сполучені Штати, Росія і Франція займають три перші місця серед постачальників зброї до країн, що розвиваються.

Протягом останніх років продаж зброї країнам третього світу в Азії, Африці і Латинській Америці невпинно зростав. Минулого року він сягнув 25 з половиною мільярдів доларів. Ця цифра є найвищою від 94-го року і становить дві третини від глобального імпорту зброї у 37 мільярдів доларів. На частку Сполучених Штатів припадає одна третина, тобто понад 12 мільярдів доларів, виручених від продажу зброї країнам третього світу. Дуге місце займає Росія, третє – Франція.

Згідно зі звітом, найбільшими покупцями зброї минулого року були Об’єднані Арабські Емірати, які закупили 80 американських літаків-винищувачів на суму в 6 мільярдів 400 мільйонів доларів. Далі йде Індія, яка закупила від Росії танки Т-90 і бомбардувальники-винищувачі Су-30. Південна Корея зайняла третє місце серед покупців зброї.

Минулими роками найбільшими покупцями зброї були Саудівська Аравія, Єгипет і Китай, який також виступає як виробник і продавець легких видів конвенційної зброї.

Автори звіту зазначають, що протягом останніх восьми років країни Близького сходу, включно з Ізраїлем, Іраком, Іраном і Саудівською Аравією закупили зброї аж на 106 мільярдів доларів.

Тим часом азійські країни, зокрема Китай, Індія, Пакистан і Південна Корея, за цей же період витратили 61 мільярд доларів на закупівлі конвенційної зброї.

Дальші два місця займають латиноамериканські країни, що витратили 8 з половиною мільярдів, і африканські, які видали на озброєння 6 з половиною мільярдів доларів. Усі згадані реґіони, за винятком Африки, воліли закупляти передусім американську зброю. У першу чергу йдеться про бойові літаки і кораблі середніх розмірів, танки і ракети.

Автори звіту підкреслюють також, що останнім часом Росія, на порушення міжнародних домовленостей, продає найновіші озброєння Іранові і має намір стати головним продавцем зброї Іракові після скасування міжнародних санкцій. Китай, як було згадано, виступає в ролі покупця (головно російської зброї) і водночас поміркованого продавця. Його продаж зброї Пакистанові фахівці оцінюють в один мільярд доларів щороку. Однак занепокоєння на Заході викликають можливі достави китайської технології будівництва ракет далекого засягу таким країнам, як Північна Корея, Іран і Пакистан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG