Доступність посилання

ТОП новини

Джорджа Буша — на Нобелівську премію миру?


Джорджа Буша — на Нобелівську премію миру?

Прага, 25 вересня 2001 — Група норвезьких учених пропонує надати Нобелівську премію миру президентові Сполучених Штатів Америки Джорджеві Бушеві — але за умови, що він зможе належно відповісти на терористичні напади на його країну, не розпочавши при цьому війни.

Дванадцять норвезьких університетських професорів та представників інтелігенції, які висунули Бушеву кандидатуру, вважають, що їхня пропозиція має на меті змусити світ замислитися над тим, як долати конфлікти, не вдаючись щоразу до відплати, що неминуче призводить до нарощування насильства. Принцип «око за око» веде тільки до сліпоти, кажуть вони.

Якщо Джорджеві Бушеві вдасться поставити винних у терористичних актах 11 вересня до суду й уникнути дальшої втрати невинних людських життів, він вартий цієї премії, стверджують учені в своїй номінаційній заяві.

Ідеться про Нобелівську премію миру 2002 року — термін подачі номінацій на неї збігає 1 лютого наступного року, отож Буш іще має час виправдати сподівання.

Цікавою, ба й дивною, але нереалістичною назвав цю пропозицію директор Нобелівського інституту миру й секретар комітету з присудження Нобелівських премій миру Ґейр Лундестад. За його словами, надто вже ймовірно, що Сполучені Штати таки вдадуться до тієї чи іншої воєнної відповіді, і навряд чи така мало значуща на міжнародному рівні спонука зможе вплинути на рішення Джорджа Буша.

Власне, й самі автори пропозиції не мають особливих ілюзій. «Найімовірніше, Джордж Буш навряд чи виконає наші умови, – каже один із професорів, що підписалися під номінацією, Йохан Ґалтунґ. – Але з іншого боку дуже ймовірно, що наш заклик змусить людей замислитися».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG