Доступність посилання

ТОП новини

14 жовтня виповнилося 116 років від народження українського політика, вченого та публіциста Андрія Ніковського


14 жовтня виповнилося 116 років від народження українського політика, вченого та публіциста Андрія Ніковського

Київ, 12 жовтня 2001 - Андрій Ніковський народився 14 жовтня 1885 року у селі Малому Буялику на Одещині. Він отримав освіту на історико-філологічному факультеті Новоросійського університету. Літературознавець і публіцист, перекладач та редактор, Ніковський очолював газети «Рада» і «Нова Рада» у Києві та журнал «Основи» в Одесі.

1913 року Ніковський вступив до київської масонської ложі «Світло правди». Як і інші тодішні українські політики, він не дуже цікавився містичним боком масонства, сподіваючись використати наявну мережу масонських лож для здобуття політичної свободи.

Політичну діяльність Ніковський розпочав у Товаристві українських поступовців, згодом був обраний заступником голови Центральної Ради та заступником голови проводу Української партії соціалістів-федералістів. Взимку 17-го року він був комісаром Києва, а влітку 18-го на чолі Українського Національного Союзу готував повстання проти гетьмана Скоропадського. 19-го року, під час денікінської окупації Києва, Ніковський вступив до «Братства Української Державності», яке сам згодом охарактеризував як «самостійну українську масонську організацію».

26 травня 20-го року Ніковський став міністром закордонних справ УНР і незабаром у складі уряду виїхав на еміґрацію до Польщі. Там у місті Тарнові він очолював «Комісію з вироблення Конституції УНР».

24-го року Всеукраїнська Академія Наук домоглася дозволу більшовиків на повернення Ніковського до України. Приїхавши до Києва, він працював головою Правописно-термінологічної комісії, підготував і видав «Словник українсько-російський», переклав українською мовою низку творів Гоголя, Лондона та Шекспіра.

23 липня 29-го року Ніковський був заарештований у справі процесу «Спілки Визволення України» і у квітні наступного року засуджений до десяти років ув’язнення та п’яти років позбавлення політичних прав. Після звільнення у квітні 40-го року він переїхав до Ленінграда, де загинув під час блокади, імовірно, 42-го року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG