Доступність посилання

ТОП новини

Політичні та військові завдання антитерористичної операції США в Афганістані


Політичні та військові завдання антитерористичної операції США в Афганістані

Вашингтон, 23 жовтня 2001 ― Згідно з офіційною позицією американських представників воєнні операції Сполучених Штатів в Афганістані мають на меті знищити терористичну мережу «Аль-Каєда» та режим талібів, який надає притулок терористам.

Проте американська кампанія скерована і на формування політичного майбутнього Афганістану, як держави, яка повинна бути стабільною й не перетворюватися знову у гніздо тероризму.

Операція «Тривала свобода», таку кодову назву має американська антитерористична кампанія в Афганістані, де у режиму талібів знайшли притулок прибічники лідера терористичної мережі Усами бін Ладена «Аль-Каєда», яких звинувачують у скоєнні терористичних актів на американській території 11 вереся, внаслідок яких загинуло понад 6 тисяч осіб.

Офіційні представники Пентагона від початку цієї вже двотижневої воєнної операції на афганській території заявили, що йдеться про неконвенційний конфлікт. Голова об’єднаного комітету начальників штабів Річард Майєрс днями зазначив, що за аналогією, ці операції можна припівнювати до війни з наркобізнесом.

Наприкінці минулого тижня Сполучені Штати розпочали також і наземні операції, які, за словами представників Міністерства оборони, були, по суті, розвідувальними операціями спеціальних підрозділів.

Протягом минулих трьох днів американські військово-повітряні сили почали завдавати також ударів по позиціях фронтових ліній талібів на півночі від Кабула, створюючи таким чином передумови для контрнаступу опозиційних угруповань, об’єднаних у «Північному альянсі».

Як зазначають експерти, підтримка «Північного альянсу», який контролює понад 15% афганської території є ризиковою, адже більшість населення становлять пуштуни і вони входять до табору талібів, яких досі підтримував Пакистан.

Тим часом, найбільші супротивники в регіоні- Індія та Іран підтримують «Північний альянс», більшість у якому становлять етнічні узбеки та таджики. Пакистанська влада бажала б бачити у складі нового афганського уряду також поміркованих талібів. Щоправда, Росія, як учасник міжнародної коаліції з боротьби з тероризмом вказує на те, що немає серед талібів поміркованої течії.

Американські офіційні особи ще на початку антитерористичної кампанії заявили, що війна проти терористичної мережі «Аль-Каєда» та режиму талібів не буде традиційною - конвенційною війною, проте тривалою.

Як повідомляє впливова американська газета «Вашингтон пост», посилаючись на представників адміністрації США, у контексті теперішньої кампанії у політичній сфері максимальні зусилля надаються формуванню якомога ширшої опозиції до режиму талібів. Крім того, є необхідним знайти політичний баланс не лише між конкурентними етнічними силами в Афганістані, але й також між країнами-супротивниками в регіоні.

Водночас, з політично-тактичних міркувань є необхідним не допустити до збільшення мас біженців, що могло б дестабілізувати ситуацію у Пакистані і підірвати міжнародну підтримку коаліції з боротьби з тероризмом. Як зазначають представники Державного департаменту США, ця боротьба проджовжується на дипломатичному, фінансовому, банківському, розвідувальному та правоохоронному фронтах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG