Доступність посилання

ТОП новини

Протягом майже півроку в німецькому місті Гільдесгайм сидить за гратами один з колишніх керівників компанії “Нафтогаз України” Ігор Діденко


Протягом майже півроку в німецькому місті Гільдесгайм сидить за гратами один з колишніх керівників компанії “Нафтогаз України” Ігор Діденко

Берлін, 23 листопада 2001 - Разом з колишнім директором “Градобанку”, народним депутатом України Віктором Жердицьким, йому доводиться відповідати перед німецьким судом за зникнення чотирьох мільйонів марок, які призначалися для виплати в Україні відшкодувань жертвам нацизму. У зв’язку з тим, що процес у цій справі затягується, адвокати Діденка мають намір домагатися звільнення свого підзахисного на час до оголошення судом вироку.

Справа Жердицького – Діденка, вірогідно, є значно заплутанішою та складнішою, ніж видавалося раніше. Всупереч очікуванням, процес так і не вдасться завершити до кінця цього року. Не в останню чергу через складнощі із запрошенням свідків суд був змушений продовжити процес до червня. З огляду на таку ситуацію, на думку одного з адвокатів Діденка, доцільніше було б відмовитися від подальшого розгляду справи в Німеччині й передати її в Україну. Адже діяння, в скоєнні яких звинувачують Жердицького та Діденка, торкаються безпосередньо України і саме там є всі свідки, які могли б допомогти пролити світло на справу.

Так само, як і Жердицький, Діденко перебуває в слідчому ізоляторі в Німеччині. Тепер його захисники домагаються визволення з під варти свого клієнта до оголошення судом вироку. Свою вимогу вони обгрунтовують тим, що діяння, які інкримінуються Діденку, є занадто незначними для того, щоб утримувати його в тюрмі. Німецького бізнесмена в подібному випадку, ніколи б не посадили до слідчого ізолятора, зазначив адвокат Анзельм Шанс. Але чи піде суд на те, щоб випустити на волю Діденка, ще не відомо. Свого часу подібна вимога лунала і від адвокатів Жердицького. Але суд відмовився звільнити його, пояснивши своє рішення побоюванням, що той може скористатися своїми широкими зв’язками і втекти.

Як Жердицький, так і Діденко досі відмовляються визнавати свою вину. За даними німецької прокуратури, Жердицький надавав кредити фірмі, яку очолював Діденко. Ці кредити, однак, не поверталися, а затримувалися на банківських рахунках за межами України. Жердицький, однак, звертає увагу на те, що соціально-політичні та економічні умови, а також дії окремих українських чиновників стали головною причиною краху “Градобанку”. Діденко, якому доводиться відповідати перед судом за підробку документів та сприяння в нецільовому використанні грошей, у свою чергу, стверджує, що кредит обсягом в чотири мільйони марок, який отримала його фірма, не було повернуто через банкрутство одного з німецьких партнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG