Доступність посилання

ТОП новини

Всеукраїнський перепис населення розпочався!


Всеукраїнський перепис населення розпочався!

Київ, 6 грудня 2001 - Всеукраїнський перепис населення, який розпочався вчора, є подією неабиякого значення. Принаймні, він вперше допоможе визначить основні параметри українського суспільства. Певна річ, і за етнічно-мовними ознаками.

Але, схоже, саме ці ознаки стали каменем спотикання ще задовго до початку перепису. Своєрідний громадянський референдум може стати не фактором для об’єднання суспільства, а потужним імпульсом до його розколу. Принаймні, так вважають представники деяких політичних та громадських організацій.

Якщо комусь перепис видається хоч і важливою, але абсолютно безпечною акцією, той помиляється. Принаймні, так вважає виборче об’єднання “Руський блок”, яке об’єднує всіх, цитую з програмних документів” – “кому дорогі російська мова і російська культура, хто усвідомлює себе частиною Російського світу. “Руський блок” вважає, що прихованою, але чи не головною метою нового перепису є фальсифікація кількісних показників росіян в Україні. Так, якщо за даними попереднього, ще радянського перепису, росіян в Україні нараховувалось одинадцять мільйонів, то тепер, мовляв, буде зроблено все, аби цю цифру зменшити вдвічі-втричі. Це, на думку рускоблочників, завдасть непоправної шкоди російському етносу взагалі. “Не дай собі засохнути! Скажи на перепису, що ти російська людина!” – листівки з такими гаслами почав масово розповсюджувати “Руський блок” ще напередодні всенародного опитування.

Зрозуміло, що з такою позицією не погоджуються представники українського патріотичного табору. Так, в заяві Української партії дії “Русского блока” розцінюються як провокаційні, гідну оцінку яким мусять дати органи безпеки. Керівництво товариства “Просвіта” вбачає за діями “Русского блока” взагалі певну спрямованість деяких політичних сил... Як зазначив голова “Просвіти”, народний депутат Павло Мовчан, йдеться не просто про провокаційні заяви “Русского блока”, а про синхронні дії виконавчої влади і політичних сил, які хочуть знову вписати Україну в державні і географічні контури Росії. Як приклад, наводились останні висловлювання Президента Кучми про необхідність надання російській мові статусу офіційної, а також ліквідацію сектора мовного будівництва при Кабміні.

Ситуація довкола перепису, на думку просвітян, налаштовує на думку, що його результати будуть сфальсифіковані. Тому, як зазначив професор Анатолій Погрібний, існує можливість невизнання результатів перепису з боку національно-демократичних сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG