Доступність посилання

ТОП новини

Ще раз про наслідки скандалу навколо контрабанди зброєю


Ще раз про наслідки скандалу навколо контрабанди зброєю

Одеса, 8 березня 2002 - Засоби масової інформації в Одесі зробили вигляд, що рішення трибуналу італійського міста Турин немає. І це дивно, адже серед осіб яких згадано згаданому рішенні є не лише голова Ради національної безпеки і оборони Євген Марчук, але і Президент голдингу “Синтез” Олександр Жуков, який має значний вплив та бізнес в Одесі.

Серед тих хто першим порушив питання про необхідність розслідування фактів можливого незаконного продажу української зброї був народний депутат України, а нині ще і кандидат на посаду Одеського міського голови, Едуард Гурвіц. Він неодноразово заявляв про це в інтерв’ю різноманітним засобам масової інформації.

І тепер, вже в інтерв’ю для радіо “Свобода”, Едуард Гурвіц наголосив, що Україна мала б розслідувати факти незаконного продажу зброї за допомогою національного правосуддя, не чекаючи рішень судів інших країн світу.

“Рішення суду у Турині є симптоматичним, бо дає останній шанс Україні самостійно визначитися у цій важкій ситуації.

Гадаю, що це буде зрозуміло і державному керівництву України і необхідні кроки будуть зроблені”.

Едуард Гурвіц назвав безпідставними заяви деяких посадових осіб в Україні, а серед них і посла Росії в Україні пана Чорномирдіна – які і після рішення Туринського суду продовжують стверджувати про непричетність деяких посадових осіб в Україні до незаконного продажу зброї.

“Я б не став категорично стверджувати, що у рішенні суду є правдивим, а що неправдивим. Гадаю, що і пану Чорномирдіну не слід було так само це робити, адже судові рішення у країнах Заходу є дуже поважними і якщо воно несправедливе то слід добиватися його скасування у встановлені терміни.

Необхідно провести розслідування в Україні і відповісти на чимало запитань, які нині виникають у зв’язку зі скандалом” – наголосив Едуард Гурвіц.

Фактом є і те, що у кабінеті державного обвинувача прокуратури Турина Пауло Тампоні було кілька тек на яких було написане прізвище Євгена Марчука. Що саме було у тих теках ніхто крім Пауло Тампоні та Онеліо Додеро не знали, але факт подібний мав місце.

Дехто в Україні надзвичайно побоюється поширення будь якої інформації про факти незаконного продажу та контрабанди української зброї.

Після перебування у місті Турин і спроб з’ясувати правду про розслідування резонансної справи – в Україну не було допущено громадянина Польщі, правозахисника та члена Української партії правозахисту Олександра Орлова. Його було оголошено персоною “нон грата”.

За словами судді Жовтневого райсуду Одеси Ярослава Бабчука, - питання з дозволом на в’їзд в Україну Олександра Орлова не бажає вирішувати саме Служба безпеки України.

В Одесі про перші результати Туринського суду взагалі прагнуть не згадувати. Саме у рішенні суду зазначено і прізвище Олександра Жукова, громадянина Росії. Пан Жуков не лише є Президентом холдингу “Синтез”, але і контролює Морський транспортний банк де дотепер сконцентровані практично всі бюджетні кошти міста Одеси. Відомі і є дружні взаємини Олександра Жукова з нинішнім Одеським міським головою Русланом Боделаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG