Доступність посилання

ТОП новини

Свавілля російських військових у Чечні: жертви серед цивільного населення


Свавілля російських військових у Чечні: жертви серед цивільного населення

Прага, 13 березня 2002 – Керівник відомства ООН з прав людини Мері Робінсон звинуватила владу Росії у небажанні проводити незалежне розслідування злочинів, скоєних російськими військовими у Чечні.

За її словами, міжнародні правозахисні організації «Гьюмен райтс уотч», «Міжнародна амністія» і товариство «Меморіал» мають у своєму розпорядженні незаперечні докази цих злочинів.

Після цієї заяви, стали відомі й нові факти про свавілля російських військових. Представники товариства «Меморіал» Олександр Черкасов і Олег Орлов на сьогоднішній прес-конференції у Москві повідомили, що під час так званої «зачистки» у селі Старі Атаги, яка провадилася з 6 по 11 березня, було затримано 15 осіб. Одного з них знайдено мертвим, ще одного звільнили, а доля решти – невідома. Російські правозахисники також пред’явили фотографії спотворених тіл 4 мертвих чеченців, яких затримали російські силові структури в місті Аргун 2 березня. За офіційною версією, це трупи бойовиків, убитих у бою в ніч на 4 березня. Однак, у всіх трупів на зап’ястках залишилися сліди від дроту, що свідчить, що ці люди були зв’язаними і не могли загинути в бою. І йдеться саме про затриманих російськими військовими осіб – Апту Баргаєва, Беслана Бехаєва, Шаміля Ідрісова та Аліхана Музаєва.

Про свавілля російських військовослужбовців проти цивільного населення Чеченської Республіки розповідають цими днями також дві німецькі газети «Зюддойче цайтунґ» і «Франкфуртер рундшау», які провели своє власне розслідування.

Регулярні тортури і позасудові страти, жертвами яких стають чеченські чоловіки, нагадують «рейди ескадронів смерті», – пише газета «Франкфуртер рундшау», зауважуючи, що дії таких ескадронів, «або базуються на наказі російської військової верхівки, або цим діям свідомо не перешкоджають». Все відбувається за одним сценарієм – підрозділи армії, міністерства внутрішніх справ чи держбезпеки цілеспрямовано затримують чеченських чоловіків. «Після цього ці люди зникають назавжди або їх знаходять мертвими зі слідами тортур. Майже завжди російські учасники операції – в масках, а номерні знаки їхнього транспорту не можливо прочитати. Кримінального покарання за свої дії вони не несуть», - зауважує німецький часопис «Франкфуртер рундшау»

За даними товариства «Меморіал», на яке посилаються німецькі газети, з літа 1999 року в Чечні зникло близько двох тисяч чоловіків. Окрім цього, «Меморіал» зареєстрував 992 жертви, чиї трупи були знайдені.

«Москва чинить перешкоди будь-яким незалежним повідомленням із Чечні. Кореспонденти, здебільшого, можуть їздити по цій кавказькій республіці лише в супроводі і під контролем російських офіцерів. Однак, кореспондентам «Франкфуртер рундшау» і «Зюддойче цайтунґ» вдалося цього уникнути», - зауважують німецькі журналісти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG