Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде продовження касетного скандалу у новій Верховній Раді: коментар закордонних політологів


Чи буде продовження касетного скандалу у новій Верховній Раді: коментар закордонних політологів

Прага, 5 квітня 2002 - Директор московського інституту політичних досліджень Сергій Марков вважає, що нова Верховна Рада не забуде про плівки Мельниченка. Він пояснює це тим, що на виборах перемогли найбільш жорсткі опоненти президента Кучми, такі як Олександр Мороз і Юлія Тимошенко. "Касетний скандал буде однією з головних політичних тем нової Ради," - каже політолог.

При цьому особливу роль тут відіграватиме Віктор Ющенко, який займе двозначну позицію. "З одного боку, під столом Ющенко намагатиметься сприяти розкручуванню касетного скандалу, а над столом буде демонструвати свою повну лояльність Леонідові Кучмі," - прогнозує російський політолог. Він вважає, що в Ющенка зараз одна мета – провести дострокові президентські вибори, бо за два роки в нього може з‘явитися сильний конкурент, який спиратиметься на схід та південь України. Але дострокові вибори зіграти на руку Ющенкові лише за умови, якщо президент передасть йому фактичну владу. "Ющенко зможе перемогти на проросійській Україні лише за допомогою адміністративного ресурсу, тому він робитиме все, аби укласти союз із Кучмою," – переконаний Сергій Марков.

Тим часом Герхард Сімон, професор Кельнського університету в Німеччині, також вважає, що публічна позиція Ющенка щодо касетного скандалу буде, як і раніше, обережною. Але він пояснює таку стриманість не меркантильними інтересами колишнього прем‘єра, а тим, що Ющенко передусім дбає економічні реформи та стабільність в Україні. Герхард Сімон при цьому каже, що касетний скандал не відіграватиме центральної ролі у новому парламенті, бо не зможе дійти до свого логічного кінця. "У Верховній Раді України просто немає сил, які б змогли оголосили Кучмі імпічмент," - зауважив німецький політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG