Доступність посилання

ТОП новини

Теракт у Пакистані вказує на Аль Каєду, але доказів немає


Теракт у Пакистані вказує на Аль Каєду, але доказів немає

Прага, 9 травня 2002 - Терористичний акт у Пакистані, що забрав у середу життя чотирнадцяти осіб, серед яких одинадцять - громадяни Франції, має всі ознаки, що натякають на причетність до нього організації Аль-Каєда. Але пакистанська поліція, що затримала за минулий день сотні ісламістів, наразі не має жодних доказів. Панує думка, що в будь-якому разі теракт був спланований як удар по співпраці пакистанської влади з Заходом - зокрема в антитерористичній коаліції.

Дванадцять поранених французів, що працювали на будівництві підводних човнів для пакистанських військово-морських сил у місті Карачі, повернулися в четвер до Парижа, де їх зустрів на летовищі прем’єр-міністр Жан-П’єр Рафарен. Він заявив, що напад націлено проти держав, що співпрацюють у боротьбі з тероризмом в Афганістані.

Перед цим іще в пакистанській лікарні поранених відвідала міністр оборони Франції Мішель Айо-Марі, яка відразу після вибуху прибула до Пакистану. Тіла загиблих буде доставлено пізніше.

Терористичний акт було вочевидь професійно сплановано: напаковане вибухівкою авто з водієм-самовбивцею в’їхало в бік службового автобуса, що перевозив суднобудівників - головно французів. Факт для Пакистану майже небачений: тут, на відміну від арабських країн, традиції терористів-самовбивць дотепер не існувало. Відповідальності за теракт проти громадян західної держави, ще й представників оборонних кіл, ніхто на себе не взяв.

Усе це - риси, притаманні якраз діяльності терористичної мережі Аль Каєда, зазначають спостерігачі. Але офіційних підтверджень, чи й заперечень, цього наразі немає - як і свідчень про причетність до вибуху тих майже трьохсот осіб, що їх після теракту затримала по всій країні пакистанська поліція за підозрою в належності до ісламських екстремістських угруповань.

Пакистанська поліція й французькі урядовці, однак, у першу чергу мають саме підозру, що це справа рук боївкарів Аль-Каєди. Але прямо приписувати вибух мережі Осами бин Лядина офіційні кола уникають, як, наприклад, президент Пакистану Первез Мушарраф.

«Ми вважаємо, що це вчинив хтось, хто прагне дестабілізувати Пакистан ізсередини… – заявив Мушарраф. – Вони хочуть вбити клин і послабити рішучість Пакистану в його діях проти міжнародного тероризму».

Вибух уже спричинив у Пакистані критику на адресу Мушаррафа за те, що президент-генерал так і не зумів узяти безпеку в країні під контроль і попри свої обіцянки рішуче викорінити тероризм.

Та на Заході загалом антитерористичний курс не надто демократичного пакистанського керівника цінують - міністр оборони Франції схвалила «сміливий вибір» Мушаррафа, що приєднався до міжнародної коаліції всупереч досить упливовій позиції ісламських кіл його держави. Вона також додала, що трагедія не вплине на подальшу військову співпрацю Франції з Пакистаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG