Доступність посилання

ТОП новини

Польські політики та експерти коментують перше засідання нової ради НАТО-Росія


Польські політики та експерти коментують перше засідання нової ради НАТО-Росія

Варшава, 28 травня 2002 - Польські політики та експерти, коментуючи перше засідання нової ради НАТО-Росія , висловлюють сумнів стосовно того, чи Москва може бути конструктивною у співпраці з Північноатлантичним альянсом.

У кількох впливових світових газетах «Фігаро», «Дівельт» і в польській газеті «Виборчій» опубліковано відкритий лист кількох чільних світових політиків, представників генералітету, експертів. З польського боку лист підписав колишній міністр закордонних справ Броніслав Геремек, за часів якого Польща стала членом НАТО.

У посланні йдеться про потребу знайти спосіб для пожвавлення НАТО, оскільки союз, на думку авторів, стоїть нині перед вирішальним питанням - чи буде він відігравати мілітарну роль, чи перетвориться у супер- ОБСЄ. Не лише в цьому листі йдеться про подібну перспективу для НАТО.

Багато польських експертів схильні думати, що НАТО, зближуючись із Росією, перетворюється в союз скоріше політичний, ніж військовий. Наче в підтвердження цією думки польських аналітиків, газета «Виборча» подає вислів шефа МЗС Литви Антанаса Валіоніса, який на запитання польського журналіста, чи НАТО, справді, перетворюється в союз менш військовий і більш політичний, відповів: «Нова догода з Росією просуває НАТО в той бік».

Коментуючи перше засідання нової ради НАТО-Росія, польські експерти застерігають стосовно того, що Москва може вести свою гру вбивання клина поміж союзниками. Перші приклади такої поведінки, звертають увагу польські експерти, вже є.

Польських аналітиків хвилює також питання конструктивності співпраці НАТО з Росією. І тут вони звертають увагу на відоме неприйняття НАТО як давнього ворога з боку російського генералітету. Словом, зазначають польські експерти, не всі готові хором бити «Браво» справі подальшого зближення НАТО з Росією.

Зокрема, Польща побоюється хоча б того, що бурхливий розвиток співпраці НАТО з Росією заведе у глухий кут інші сфери, наприклад, зближення НАТО з Україною. Що це так, видно хоча б з того холодного тону, із яким Захід сприйняв декларацію Києва про бажання у майбутньому вступити до Північноатлантичного союзу, вважають польські аналітики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG