Доступність посилання

ТОП новини

Американські євреї не вдовольнилися фактом відмови їм у американських судах прийняття позову до уряду Польщі з вимогою повернути колись відібране їм у Польщі майно


Американські євреї не вдовольнилися фактом відмови їм у американських судах прийняття позову до уряду Польщі з вимогою повернути колись відібране їм у Польщі майно

Варшава, 15 липня 2002 - Напередодні офіційного візиту президента Польщі Александра Кваснєвського до Сполучених Штатів Америки у Варшаву надійшла новина, яку не можна назвати ані довгоочікуваною, ані бажаною. Виявляється, що американські євреї не вдовольнилися фактом відмови їм у американських судах прийняття позову до уряду Польщі з вимогою повернути колись відібране їм у Польщі майно. Американські євреї мають намір домогтися свого у інший спосіб і збираються використати для цієї мети також візит Александра Кваснєвського до Сполучених Штатів.

Ідеться про майно, яке колись відібрали євреям у Польщі німці і яке з гітлерівських рук згодом перебрала польська комуністична влада .Причому американські євреї не прагнуть відшкодування, а домагаються реституції власне нерухомостей – будинків, підприємств, банків... З цією метою американські євреї у 1999 році висунули судовий позов до уряду Польщі. Але у червні цього року позов був остаточно відхилений, оскільки приватні особи не можуть судитися з урядом незалежної держави. Адвокати з юридичної фірми, яка займається питанням реституції єврейської власності, заповіли тимчасом, що вони позивають до суду тепер не уряд Польщі, а приватних власників, які нині володіють єврейським майном.

Так вийшло, а кажуть, що це може бути звичайним співпадінням, що питання реституції єврейської власності у Польщі, Чехії та Румунії Гельсінська Комісія Конгресу має слухати власне у переддень візиту президента Кваснєвського до Сполучених Штатів Америки. Польські газети пишуть про те, що польські власті відчувають натиск з тим, аби вони залагодили справи єврейської власності на території Польщі. Ідеться, зокрема, про листи на цю тему, які надіслали президентові Дж. Бушеві окремі конгресмени. Американські євреї, пишуть польські газети, вважають візит Александра Кваснєвського до Вашингтона досконалим моментом на залагодження реституції єврейської власності у Польщі. Самі ж євреї підкреслюють, що якби їм віддали їхню нерухомість, то вони інвестували б у польську економіку. Ми не вимагаємо відшкодувань. Ми будемо ремонтувати наші кам’яниці і пожвавлювати економічне життя на наших підприємствах, стверджують колишні власники, які були в часі другої світової війни вигнані зі своїх домівок, позбавлені доробку цілих поколінь.

Крім цієї проблеми є ще також ряд моральних аспектів, пов’язаних, наприклад, з участю поляків у масовому винищення євреїв у Польщі. Йдеться, зокрема, про те, що останнім часом знайдені докази, які доводять пряму участь поляків у спаленні євреїв у містечку Єдвабному. Євреї домагаються, аби у написі на пам’ятнику на місці спалення були слова про те, що поляки тут спалили євреїв живцем. Александр Кваснєвський, до речі, був першим лідером Польщі, який з усією мужністю визнав цей прикрий факт. Через це також президент Александр Кваснєвський користується високою повагою євреїв, що дасть йому можливість відкрито говорити з ними на всі важкі теми, в тім числі й про справу повернення майна американським євреям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG