Доступність посилання

ТОП новини

Можливий воєнний удар по Іраку


Можливий воєнний удар по Іраку

Прага, 16 липня 2002 – Міністр оборони США Рамсфельд заявив у понеділок, що він віддав розпорядження американським повітряним силам підготуватися до можливого удару по Іраку. Тим часом протягом останнього вікенду в Лондоні зустрілися лідери іракської опозиції, щоб обговорити свою роль і участь у скиненні режиму Саддама Хусейна.

Метою можливого воєнного удару коаліційних сил по іракських військових об’єктах – це приспішити усунення від влади режиму Саддама Хусейна. Після останніх не надто успішних переговорів Генерального секретаря ООН Кофі Аннана з іракськими офіційними особами на початку цього місяця у Відні про повернення міжнародних військових інспекторів до Іраку Сполучені Штати і європейські союзники заявили, що вони не вірять у щирість намірів Багдада і в його готовність співпрацювати з ООН і міжнародною спільнотою. Тому, замість скасування економічних санкцій проти Іраку нині США і їхні союзники розмірковують справу усунення від влади Саддама Хусейна і цілковиту заміну іракського керівництва. Нове керівництво мало би відмовитися від будь яких планів продовження розробки зброї масового знищення, співпрацювати з міжнародною спільнотою і підготувати ґрунт для демократизації країни.

Президент США Буш вже раніше заявив, що здійснення цієї мети він бачить лише в усуненні нинішнього режиму в Багдаді, який залишається головною проблемою й загрозою для країн регіону. Згідно із понеділковою заявою міністра оборони США Рамсфельда, пентагон розпрацював план можливого удару по військових об’єктах Іраку, а Вашингтон розпочав переговори з керівниками країн регіону про співпрацю у випадку такої операції. Зокрема заступнику міністра оборони Полу Вольфовіцу доручено провести переговори з турецькими керівниками у справі використання військово-повітряних баз на сході країни.

Тим часом, згідно з повідомленнями іракський парламент схвалив резолюцію на підтримку будь яких заходів Саддама Хусейна для відсічі можливого удару. Останніми днями іракська зенітна артилерія почала інтенсивно обстрілювати американські і британські патрульні літаки на північною і південною зонами заборонених польотів. Дещо раніше Багдад перестеріг керівництво сусіднього Ірану, щоб воно не наважилося використати ситуацію для захоплення території у східній частині країни. До іракської агресії проти Кувейту 90-го року Ірак і Іран протягом майже 30- ти років перебували у стані війни.

Багдад погрозив також Йорданії припиненням передусім економічних зв’язків і зокрема достав нафти, якщо Амман підтримає операцію США проти Іраку. Найближчим часом оглядачі очікують реакції з боку Ради безпеки ООН на можливий удар по Іраку. Досі тут завжди поставали розбіжності, коли справа доходила до поновного воєнного удару по іракських воєнних об’єктах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG