Доступність посилання

ТОП новини

Україна на 80-му місці за рівнем людського розвитку у світі - звіт ООН


Україна на 80-му місці за рівнем людського розвитку у світі - звіт ООН

Прага, 24 липня 2002 – За оцінками ООН, за рівнем життя Білорусь випереджає Україну майже на 30 позицій. У середу в Манілі презентовано щорічний звіт Організації Об’єднаних Націй. Такий відрив України від Білорусі представництво ООН у Києві пояснює тим, що дані звіт ґрунтується на офіційній статистиці, яку надає держава. Детальніше нам у четвер обіцяли розповісти представники ООН і державного комітету статики України.

Цього року Україна опинилася на 80 місці за рівнем людського розвитку у світі, тобто від минулого року вона опустилася на 6 місць. Позитивним є те, що 2 роки тому ООН відводило Україні 102 місце. Прикметно, що Україну, яка цього року потрапила до середньої категорії країн, випереджають Білорусь, Вірменія, Казахстан, Куба й Росія. Обчислюючи показник людського розвитку, ООН враховувала прибуток на душу населення, середню тривалість життя, рівень освіти тощо. У слухачів, очевидно, виникне цілком логічне запитання, як сталося, що рівень життя у Білорусі та Казахстані значно вищий за рівень життя в Україні. Ми звернулися з цим запитанням до місії ООН у Києві. Нам пояснили, що винна державна статистика, яка надає ООН офіційну інформацію. Отже, хто її занижує, чи завищує нам обіцяли пояснити пізніше. Менше з тим, представники ООН сказали, що звіт, власне не про це. Він має назву "Поглиблення демократії у фрагментарному світі". І тут з українською демократію ООН бачить проблеми.

У звіті мовиться, що загалом світ став демократичним як ніколи, що із 140 країн, в яких проводять загальні вибори, у 80 - панує цілковита демократія. У 106 країнах досі обмежені громадянські та політичні свободи. У цю категорію потрапляє й Україна. В неї низькі рівні свободи слова, політичної стабільності та верховенства права; неефективний уряд і дуже високий рівень корупції. Критикують Україну і за те, що силові структури беруть участь у політиці. ООН наводить такі дані: у Росії та Україні міністерства внутрішніх справ контролюють 100 тисяч військовослужбовців і мають у своєму розпорядженні важку зброю для утихомирення внутрішньополітичних конфліктів. Загальний висновок ООН такий: політична свобода є частиною людського розвитку, це і мета і водночас засіб для досягнення кращого рівня життя.

А ще ООН вважає, що Україна активно бореться із злиднями, але найгіршим серед показників людського розвитку у неї залишається рівень дитячої смертності. А демографічні прогнози для України наступні: до 2015 року кількість населення зменшиться до 43 мільйонів, із них 70 відсотків проживатимуть у містах, діти до 15 років складатимуть лише 12 відсотків населення, люди пенсійного віку 16 відсотків.

В інтерв'ю Радіо Свобода заступник директора Програми розвитку ООН Жан Фабре сказав, що низькі показники рівня життя у країнах колишнього Радянського Союзу це наслідок важкого періоду економічних реформ. "Сьогодні у світі склалася досить фрагментарна ситуація. Зараз ми спостерігаємо занепад рівня життя у пострадянських державах. Усі вони перейшли важливий етап від падіння Залізної завіси, і зіштовхнулися зі стрімким перехідним періодом, який не для всіх виявився кращим".

І на останок, для порівняння цікаво подивитися на показник використання мобільних телефонів та Інтернету, який також наводить звіт ООН: у Латвії він у 10 разів вищий, ніж в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG