Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії розпочалася передвиборча кампанія. Президентські вибори призначено на 29 вересня


У Сербії розпочалася передвиборча кампанія. Президентські вибори призначено на 29 вересня

Белград, 31 липня 2002 – Політична ситуація на самому початку кампанії ускладнюється внаслідок позбавлення мандатів 45 депутатів від партії президента Югославії Воїслава Коштуніци.

Передвиборча кампанія поки що перебуває в тіні сварок щодо місць у республіканському Парламенті. Йдеться про свого роду фарс в якому годі розібратися навіть експертам, які неспроможні сказати, хто має право називатися депутатом. Парламент у травні позбавив мандатів 34 депутатів, в тому числі двадцять одного від Демократичної партії Сербії, яку очолює президент Югославії Воїслав Коштуніца. Конституційний суд Югославії скасував це рішення сербського Парламенту. Адміністративний комітет вищого законодавчого органу в понеділок формально застосував постанову суду. Депутатам від Коштуніциної партії повернено мандати й на цій самій сесії усіх сорок п’ятьох депутатів позбавлено мандатів. Цим разом через це, що їхню партію виключено зі складу правлячої коаліції. Президентська партія заявила про намір оскаржити рішення перед судовими органами. Підбиваючи підсумки, сьогоднішні газети повідомляють, що в парламенті є не 250, скільки їх повинно бути, а – 205, 213, 271 або 285 депутатів. Наступна парламентська сесія мала б відбутися наприкінці серпня або на початку вересня. До того часу народним обранцем може називатися кожний кому захочеться.

Щодо передвиборчої кампанії, на пост президента Сербії вперше балотувалася й одна жінка. Це лікарка Нада Костич, член Демохристиянської партії, яку очолює республіканський міністр юстиції Владан Батич. Згадана партія виступає за проголошення незалежності Сербії. На думку оглядачів, в патріархальній Сербії наразі неможливо, щоби жінка стала президентом республіки.

Ще не відомо чи буде балотуватися президент Югославії Воїслав Коштуніца. Магазин “Тижневий телеграф” у сьогоднішньому випуску пише, що рейтинг глави держави падає відколи він відмовився постати перед парламентським комітетом, який розслідує скандал у зв’язку із підслуховуванням до якого причетні Коштуніца, група відставних генералів та сербський уряд.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, наразі 20 відсотків громадян підтримують союзного віце-прем'єра Миролюба Лабуса. Коштуніцу – 18 відсотків. Соціалістична партія ще не призначила свого кандидата. На партійних нарадах досі висунені три кандидатури – в тому числі й колишнього президента Слободана Мілошевича. Голова Конституційного суду Сербії у зв’язку з цим заявив, що Мілошевич немає право балотуватися, оскільки він уже двічі був президентом Сербії. Зрештою, Мілошевич перебуває у в’язниці Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG