Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія, що сталася наприкінці липня на Скнилівському аеродромі поблизу Львова, де було 83 жертви, пройшла сенсацією по телеекранах і в радіоефірі Америки, була на перших сторінках газет


Трагедія, що сталася наприкінці липня на Скнилівському аеродромі поблизу Львова, де було 83 жертви, пройшла сенсацією по телеекранах і в радіоефірі Америки, була на перших сторінках газет

Н’ю Йорк, 9 серпня 2002 - Американці висловлюють глибоке співчуття жертвам катастрофи під час військово-повітряного шоу в Україні, але водночас запитують – чи не тому це сталося, що військова машина України працює не в нормальному режимі або просто застаріла.

В американських журналістів є таке прислів'я: “When it bleeds it leads”, тобто вістка про кровопролиття або про катастрофу з людськими жертвами завжди веде перед у випусках новин. Отож, трагедія, що сталася наприкінці липня на Скнилівському аеродромі поблизу Львова, де було 83 жертви, пройшла сенсацією по телеекранах і в радіоефірі Америки, була на перших сторінках газет. Таким чином, дізналися про про це навіть ті американці, що до того часу, можливо, й поняття зеленого не мали, де та Україна знаходиться – не дивуймося, слухачу, бо й таких людей ще чимало.

“Нью-Йорк Таймс” нагадує, що після аналогічної катастрофи чотири роки тому на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині Європа запровадила нове правило: під час показових польотів для публіки літаки не повинні наближатися до глядачів на землі ближче, ніж на 400 метрів. Здавалося б, Україна вважає себе частиною Європи, пише газета, то чому ж Су-27 летів просто над натовпом, не дотримуючи правила?

На думку Білла О’Райлі, оглядача телемережі новин Фокс, підлягають відповідальності військові начальники, які не лише затвердили хибний маршрут польоту реактивного винищувача, а й не повідомили про своє рішення міську владу Львова. І чи не говорить ця жахлива подія про кепський стан справ у Збройних силах України? - запитує популярний коментатор.

Цю тему підхоплює “Юкрейніен Уїкли”, англомовний тижневик, орган Українського Народного Союзу. У редакційній статті під характерним заголовком “Застаріла військова машина України” газета пише, що для підтримування боєготовності українська армія конче потребує додаткових асигнувань для закупівель нових літаків, танків, як також для будівництва житла для військовослужбовців. Не є таємницею, одначе, що Українським збройним силам бракує не лише коштів, а й елементарної дисципліни. Отож, як вважає “Юкрейніен Уїклі”, українські генерали повинні, образно кажучи, наступити на горло власній пісні і відмовитися від обсягу й масштабів нинішніх операцій та започаткувати радикальне скорочення збройних сил. Цитую редакційну: “Україна не потребує півмільйонної армії. Триста тисяч солдатів більш ніж достатньо, а можливо й цього забагато. Стандартне військо 21-го століття – не масивна й неповоротка машина, але компактні й високо мобільні бойові підрозділи. Україна все одно змушена буде скорочувати збройні сили згідно з вимогами НАТО, то навіщо зволікати. Якщо країна має серйозний намір реформувати збройні сили, починати треба вже тепер”, - вважає газета. До того ж, зекономлені кошти можна скерувати на модернізацію армії та на придбання сучасної техніки. “Юкрейніен Уїклі” рекомендує Києву вдатися до рішучого кроку – не лише модернізувати збройні сили, а й позбутися старої гвардії військових керівників, які насамперед опікуються збереженням власних привілеїв. На думку газети, час їм уже поступитися місцем новій генерації військових лідерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG