Доступність посилання

ТОП новини

Корупція й надалі залишається однією з найбільш серйозних проблем на планеті


Корупція й надалі залишається однією з найбільш серйозних проблем на планеті

Берлін, 29 серпня 2002 - “Хабарництво гальмує демократичні процеси та сприяє розвитку бідності”, - заявив голова антикорупційної організації “Тренсперенсі інтернешнл” Петер Айген, представляючи в Берліні черговий індекс корумпованості країн світу.

У дослідженні представлено 102 країни. Рівень хабарництва оцінювався за десятибальною системою. Чим менше балів – тим більш корумпованою вважається країна. До найкорумпованіших країн належать Нігерія та Бангладеш. Вони отримали лише трохи більше одного балу, посівши останні місця в загальному списку. Серед західноєвропейських країн останні місця посідають Італія, яка дістала п’ять балів, та Греція, діставши чотири бали. Найменш корумпованою країною у світі вважається Фінляндія. З десяти можливих балів вона дістала 9,7.

Автори дослідження стверджують, що досі у світі так і не вдалося досягти вирішального поступу в боротьбі з хабарництвом. Як і раніше, найбільше від цього лиха страждають бідні країні. “Корупція руйнує довкілля й залишається найбільшою перешкодою в боротьбі з бідністю”, - зауважив Петер Айген, голова міжнародної антикорупційної організації “Тренсперенсі Інтернешнл”. Крім того, він звернув увагу на те, що поширення хабарництва ставить під удар демократичні принципи.

Особливо в країнах Південної Америки внаслідок сильно розвинутого хабарництва люди все менше довіряють демократичним структурам. Аргентина, Болівія, Еквадор за індексом корумпованості дістали менше трьох пунктів. Не рідко там можна спостерігати переплетіння власних інтересів політиків та нечесних бізнесменів, які у безвідповідальний спосіб експлуатують довкілля та людей. Не набагато кращою ситуація є і в країнах СНД, більшість із яких і надалі вважаються корумпованими. Так, Україна за рівнем розвитку корупції серед 102 країн посіла лише 84 місце.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG