Доступність посилання

ТОП новини

Позиція Ґергарда Шредера відгукнеться йому й після виборів у взаєминах зі США


Позиція Ґергарда Шредера відгукнеться йому й після виборів у взаєминах зі США

Вашинґтон, 23 вересня 2002 – Німецький канцлер Ґергард Шредер відкрито виступив проти участі Німеччини в будь-яких воєнних операціях проти іракського режиму Саддама Хуссейна, який звинувачують у розбудові арсеналів зброї масового знищення. Ця позиція, висловлена в передвиборній кампанії, може мати наслідки для американсько-німецьких узаємин і після вчорашніх виборів.

Офіційно Білий Дім іще не прокоментував перемоги Ґергарда Шредера на виборах. Проте, як повідомляє агентство "Асошієйтед прес", посилаючись на представників адміністрації президента Буша, який перебуває у штаті Нью-Джерзі, канцлер Ґергард Шредер змушений буде докласти багато зусиль, щоб налагодити пошкоджені американсько-німецькі взаємини.

Білий Дім також стримано відреагував на листа Шредера, якого минулої п’ятниці передано Бушеві. В листі німецький канцлер роз’яснює заяву міністра юстиції свого кабінету, яка порівнювала теперішні справи довкола Іраку як засіб, аналогічний до гітлерівських риторичних нагнітань щодо зовнішніх ворогів з метою відвернути увагу від внутрішніх проблем. У понеділок міністр юстиції Німеччини Герта Дойблер-Ґмелін подала в відставку.

"Лист Шредера не був вибаченням, а радше спробою знайти вияснення неприйнятних для американської влади порівнянь", – зауважив речник Білого дому Арі Флайшер.

Зрештою, на порядку денному між Берліном та Вашинґтоном залишаються й категоричні заяви канцлера Шредера проти воєнної інтервенції в Іраку навіть у тому випадку, якщо на це дасть згоду Рада Безпеки ООН, як один із можливих засобів вирішення іракської проблеми.

Як зазначив високопоставлений представник адміністрації Білого Дому, заява Шредера завдала шкоди американсько-німецьким стосункам. Проте він наголосив на тому, що взаємини між народами, які ґрунтуються на 50-річній дружбі, є сильними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG