Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак


ООН – Ірак

Прага, 30 вересня 2002 – Розвиток подій навколо Іраку залишається в центрі уваги західних газет. Оглядачі коментують, зокрема, переговори представників ООН та Іраку в Відні про повернення міжнародних інспекторів на іракські військові об’єкти, а також реакцію адміністрації президента США Буша на перспективу усунення режиму Саддама Хуссейна від влади.

Коментатор газети«Нью-Йорк таймз» Дейвід Санґер пише, що за нинішніх умов, які склалися навколо Іраку, потрібно буде одного або двох тижнів для того, щоб лідери Росії, Китаю і Франції вияснили свої позиції і стали на підтримку президента Буша у справі прикінцевої мети у справі Іраку. Дискусії точаться навколо роззброєння Іраку або усунення від влади режиму Саддама Хуссейна, яке неможливе без воєнної акції. При цьому ООН, веде далі автор, намагається уникнути конфронтації, наполягаючи на надісланні до Іраку інспекторів і на утриманні їх там так довго, як лише буде потрібно. Тим часом Вашинґтон зі свого боку, пише на закінчення коментатор, саме тепер визначає термін воєнної акції в Іраку, яка мала би припасти на січень або лютий наступного року.

Тим часом оглядач німецької газети «Франкфуртер рундшау» Петер Ноннемахер коментує останні дипломатичні зусилля з метою позбавити Ірак зброї масового знищення. Воєнна акція в Іраку, як уважає автор, особливої підтримки не одержала. Найближчий союзник Буша прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер зіштовхнувся з серйозним опором у своїй країні проти воєнного удару, про що засвідчили суботні масові демонстрації. Учасники протестів несли транспаранти з антивоєнними написами і викрикували гасла проти Блера і Буша. Таким чином найбільший прихильник воєнної акції Блер зіштовхнувся з найбільшими антивоєнними протестами, які він ігнорувати не може, пише автор. Згідно з опитуваннями, чотири п’ятих населення Великобританії виступають проти воєнного удару по Іраку без схвалення з боку Ради Безпеки ООН. Тим часом у США, як зазначає на закінчення автор, проти війни в Іраку виступає, за його словами, «мовчазна меншість».

Інша німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» теж порушує тему міжнародних протестів проти акції в Іраку, які пройшли в Лондоні, Римі та інших європейських столицях. Ці протести, як підкреслює автор, є доказом фундаментальних принципів демократії. Таких демонстрацій у Німеччині не було, бо, як підкреслює автор, радикальний пацифізм не закликає до виходу на вулиці і він є у згоді з державною політикою Німеччини. Але це не означає підтримки іракського режиму, закінчує «Франкфуртер альґемайне цайтунґ». Дальша позиція Німеччини залежатиме від дальшої поведінки Багдада. Газета додає до цього, що останні дипломатичні маневри Берліна у справі Іраку були не зовсім чесні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG