Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі заявив, що не може надалі терпіти залежність та приниження від Росії через скорочення постачання газу


Президент Білорусі заявив, що не може надалі терпіти залежність та приниження від Росії через скорочення постачання газу

Мінськ, 7 листопада 2002 - Лукашенко заборонив брати позики від Москви та наказав сплатити їй всі борги, проте водночас вимагає від російського уряду півмільярда доларів.

Білоруський президент Олександр Лукашенко дуже обурений рішенням «Газпрому» скоротить постачання газ до Білорусі на 50 відсотків та вимогою Москви платити за додатковий газ за підвищеними розцінками. Ось що заявив Лукашенко на екстреній нараді з урядом:

«Це політичне рішення Кремля. І надійшов час сказати правду. Кажуть, мовляв, не вистачає резервів газу для постачання до Німеччини, Даній й так далі. Питання емоційне: здається, у Великій Вітчизняній війні на одній стороні барикад ми гнили з росіянами, е не з німцями та іншими. І, певно, ті, проти кого так змагається керівництво Росії, збираються на свої шабаши не в Білорусі.

Білорусь за поточне постачання газу платить на 100 відсотків. Ми маємо 190 мільйонів доларів боргів за минулі роки. Але треба мати на увазі, що ми на 175 мільйонів доларів при побудові «Газпромом» газоводу Ямал—Європа дали пільги «Газромові». Таким чином, наші борги та наші пільги практично однакові. Тому Білорусь нікому та нічого не повинна.»

Олександр Лукашенко наказав старі борги впродовж наступного року Росії повернути. «Якщо Росія вимагатиме повернути не 200, а 300 мільйонів - віддайте їм 200 мільйонів. Вони бідні сьогодні. Вони жебраки» - саркастично сказав про росіян президент Білорусі та додав: «Не беріть більше в них позик. Попросить краще у арабів, у Заходу, у Америки – вони допоможуть нам, не зважаючи на жодні наші взаємини.»

Олександр Лукашенко також заявив, що Росія заборгувалася 500 мільйонів доларів Мінськові через неврегульовані питання податків. «вони мають нам ці гроші повернути», - сказав Лукашенко. Ніби підтверджуючи зміну орієнтації Білорусі з Росії на Захід, він наказав негайно розробити варіанти альтернативного постачання енергоносіїв до Білорусі. «Ми не можемо далі терпіти таку залежність і приниження від такої держави», - заявив білоруський президент на адресу Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG