Доступність посилання

ТОП новини

США і Україна: Кольчужний скандал залишається, але співпраця потрібна


США і Україна: Кольчужний скандал залишається, але співпраця потрібна

Київ, 19 лютого 2003 – США і Україна робили помилки з обох сторін, і нині треба йти назустріч один одному. Про це заявив 19 лютого у Києві член палати представників конгресу США Курт Велдон. Він є співголовою групи українсько-американської співпраці, яка створена у конгресі 1997 року. У Києві Курт Велдон зустрівся з президентом України, міністрами оборони та закордонних справ, прем’єр-міністром та головою Верховної ради. Після цих зустрічей він заявив, що треба шукати усі шляхи для того, аби двосторонні взаємини справді потеплішали.

Член палати представників конгресу США Курт Велдон проводив своєрідну розвідку. Бо навесні Київ має відвідати велика група американських конгресменів, аби обговорити перспективи двосторонньої співпраці. Сам Велдон стверджував, що переговорами з чільними представниками влади у Києві він задоволений, і той оптимістичній настрій до співпраці по поверненню у США він намагатиметься передати особам, які також впливають на визначення американської політики щодо України.

Курт Велдон заявив, що група українсько-американської співпраці, яка є у Конгресі, буде сприяти збільшенню американської допомоги Україні і якнайшвидшому скасуванню стосовно України дії поправки Джексона-Веніка. Як відомо, на цей рік США цю допомогу значно обмежили – до 94 млн. доларів. Також Курт Велдон говорив про бажання допомогти Україні вступити до Світової організації торгівлі і про незаангажованість американської сторони, коли йдеться про майбутні президентські вибори в України.

Особлива тема візиту американського конгресмена – переговори у Міністерстві оборони. З американського боку запропоновано підготувати перелік підприємств, які можуть бути включені до програми з колективного зменшення загрози і розраховувати на американську підтримку. Це двостороння програма між оборонними відомствами двох країн, за якою Україна отримала значну допомогу на знищення ядерної зброї. Нині Велдон запропонував провести двосторонню конференцію в Україні за участю фахівців, які займаються розробкою ракетної зброї – і визначити перспективи співпраці між ними задля зміцнення системи контролю у розповсюдженні чутливих технологій. Також запропоновано розробити за сприяння США програму іпотечного кредитування для українських військових, яким бракує житла.

Міністр оборони України Володимир Шкідченко, за словами Велдона, позитивно поставився до того, що українські підрозділи – після рішення Верховної Ради – можуть взяти участь у миротворчих діях на території Іраку. Йдеться про залучення батальйону хімічного, бактеріологічного та радіаційного захисту. Велдон заявив, що Україна також має авіаційні мобільні шпиталі, які теж можуть бути в нагоді. Що ж до батальйону, то американська сторона – як повідомив посол США в України Карлос Паскуаль, який також був присутнім на конференції – вже передала відповідну ноту Україні.

«Я контактував з Президентом Леонідом Кучмою і міністром закордонних справ Анатолієм Зленком, і запитував про можливості відправлення спеціального батальйону, який має кваліфікацію із знезаражування бактеріологічної, хімічної й іншої зброї. Український батальйон не братиме участі безпосередньо в бойових діях, а виключно у випадку, якщо буде застосована бактеріологічна або хімічна зброя», – сказав посол.

Звісно, на тлі досить оптимістичних заяв представника американського конгресу Курта Велдона виникає питання про певну розбіжність у підходах законодавчої та виконавчої гілок американської влади у визначенні перспектив співпраці з Україною. Навіть коли йшлося про давню суперечку навколо “Кольчуг” і підозри, що Україна поставила ці станції до Іраку, Велдон повторив фразу, яку здається, не раз наводив і офіційний Київ: «Чи маєте ви докази наявності “Кольчуг” в Іраку? Якщо маєте, то дайте їх мені».

Проте Карлос Паскуаль, посол США, стверджує, що жодних розбіжностей не має, що США зацікавлені у співпраці з Україною за низкою стратегічних напрямів – і це основа американської політики щодо Києва. Що ж до “Кольчуг”, то тут головне, за словами посла, не у факті поставки, а у факті згоди вищих осіб України на продаж зброї до Іраку всупереч санкціям ООН: «Залишається відкритим питання про докази того, чи така передача відбулася. Так само ми не можемо точно стверджувати, що вона не відбулася. Але ми мусимо рухатися далі в наших стосунках з Україною і перетворити увагу до Кольчуг на конструктивні зрушення в інших сферах. Насамперед ідеться про експортний контроль та нерозповсюдження чутливих технологій», – сказав Карлос Паскуаль, посол США в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG