Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Саміт лідерів «великої сімки» і Росії. Близькосхідний мирний процес.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Саміт лідерів «великої сімки» і Росії. Близькосхідний мирний процес.

Прага, 3 травня 2003 – Західні оглядачі продовжують коментувати саміт лідерів «великої сімки» і Росії, який сьогодні закінчується у французькому місті Евіан, а також близькосхідний мирний процес, зокрема сьогоднішню нараду президента США Буша із лідерами кількох арабських країн і завтрашній тристоронній американсько-ізраїльсько-палестинський самміт.

Коментуючи нинішній саміт лідерів «великої сімки» і Росії, оглядачі порушують при цьому різні аспекти цієї зустрічі і різні проблеми, обговорені на саміті. Сьогодні ми наведемо коментар оглядача газети «Нью-Йорк таймс» Ніколаса Крістофа, який звертає увагу, на його думку, на серйозний промах лідерів індустріально розвинених країн. Промах полягає в тому, що до групи лідерів провідних країн світу не запрошено Китай, який мав би стати в нинішньому столітті світовою наддержавою поряд зі Сполученими Штатами. Валовий національний продукт Китаю, підкреслює автор, перевершує цей показник в усіх інших країнах - членах «великої сімки», крім Сполучених Штатів, і втричі перевершує валовий національний продукт Росії. Тому коментатор вважає недоречним залучення до «великої сімки» Росії на правах восьмого члена групи. Далі автор зазначає, що численні світові проблеми, зокрема ядерну програму Північної Кореї, глобальне потепління, боротьбу із хворобами СНІД та атиповою пневмонією, обговорювати без участі Китаю просто неможливо.

Коментатор визнає, що Китай ще не сприймають, як індустріально розвинену країну, хоча він експортує більше готової продукції, ніж Канада, Італія або Росія, які є членами групи. Китай не можна також назвати демократією з його однопартійною диктатурою. Проте Китай, пише на закінчення коментатор газети «Нью-Йорк таймс», є надто важливий, щоб його ігнорувати. На думку автора, нині слід було би проголосити створення «великої дев’ятки» за участю Росії і Китаю.

Тим часом низка європейських газет порушують справу близькосхідного мирного процесу, зокрема сьогоднішній арабський саміт за участю президента Буша і завтрашній ізраїльсько-палестинський, теж за участю президента США. Німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» посилаючись на дотеперішню історію близькосхідних відносин, скептично оцінює перспективу врегулювання конфлікту, який хвилями, з різним ступенем напруженості повертається знову і знову. Після другої світової війни з ініціативи Великобританії закладена держава Ізраїль і водночас посіяне зерно невдоволення в регіоні. Нині Сполучені Штати, веде далі автор, відновили спробу врегулювати конфлікт. При цьому газета вказує на «фатальну помилку», якої допустилися Сполучені Штати, скликавши нинішній арабський саміт лише за участю кількох близьких до США арабських лідерів. На думку газети, саміт мав би більше шансів на успіх, якби на нього запросили лідерів Сирії і Лівану і таким чином вибили ґрунт з-під ніг екстремістів, що виступають проти миру в регіоні.
XS
SM
MD
LG