Доступність посилання

ТОП новини

Польща блокує Європі «музику з Інтернету».


Володимир Павлів Польща блокує Європі «музику з Інтернету».

Варшава, 1 квітня 2004 - Польща ризикує стати об’єктом ненависті всіх європейських меломанів. Можливо, не вся Польща, а саме польські парламентарі, котрі зволікають із ухваленням оновленого закону про авторські права. А це у свою чергу блокує можливість зокрема купувати та продавати музичні твори через Інтернет за дуже невисокими цінами.

На сьогоднішній день Польща є єдиним членом спільного європейського ринку, де не ухвалено оновленого закону про авторське право, котрий відповідав би стандартам Європейського Союзу. А оскільки ринок все-таки «спільний», то американська фірма “Tunes Music Store” не може увійти на європейський ринок, виключаючи Польщу, побоюючись звинувачень в дискримінації.

“Тюнс Мюзік Стор” – це фірма, котра приблизно рік тому розпочала продаж нових чи й старих пісень через Інтернет за ціною 99 центів за пісню. За цей час американська фірма продала близько 50 мільйонів пісень. Цей вдалий бізнес американці вирішили перенести і на терени Європи. На сьогоднішній день музичні твори за цією системою можна купити тільки у Великобританії, але таку можливість хотіли б мати практично всі європейські меломани.

Непорозуміння та труднощі, котрі виникли у американської фірми з європейськими партнерами на сьогодні практично вдалося вирішити. Залишилася тільки Польща, у котрій просто не існує нового закону про авторські права. Представники “Тюнс Мюзік Стор” визнають, що могли б уже розпочинати свою діяльність на території Європи, окрім Польщі. Разом з тим вони побоюються, що хтось із польських громадян міг би у такому випадку подати проти них до суду за дискримінацію. Тому американці терпляче чекають, поки законопроект про нове авторське право, котрий застряг десь у польському Сеймі, нарешті буде ухвалено.

Правда, один з депутатів Сейму, член комісії культури та засобів масової інформації визнав неформально, що швидкого ухвалення законопроекту у нинішній політичній ситуації в Польщі очікувати не варто. Адже Польща стоїть на порозі зміни уряду та можливості передчасних парламентських виборів. Отже, політикам та урядовцям зовсім не до торгівлі музикою через Інтернет.

Так що і польським і європейським меломанам ще доведеться потерпіти до того моменту, коли вони зможуть купити улюблений шлягер всього за 99 американських центів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG