Доступність посилання

ТОП новини

Американські спостерігачі помітили "адмінресурс" на виборах в Україні.


Мар’яна Драч

Прага, 30 липня 2004 року.

Мар’яна Драч

Міжнародні спостерігачі помітили перші порушення під час виборчої кампанії в Україні. Про них у п''ятницю розповіли голові Центральної виборчої комісії Сергію Кивалову колишні американські конгресмени. Їхній візит організувала Фундація "Україна –США" - громадська оранізація. Про головні висновки спостерігачів Радіо "Свобода" розповів віце-президент фундації Маркіян Білинський:

Маркіян Білинський

Це перша група з п''яти, які будуть приїжджати в Україну в рамках програми, яку організовує “Фундація Україна-США”. Сьогодні вранці ми зустрічалися з головою ЦВК, щоб поділитися враженнями від подорожі по 9 містах Харківської, Сумської і Полтавської області. Це були фактично візити до менших міст, куди, як правило, спостерігачі не їдуть.

Нас цікавить не тільки сам процес голосування 31 жовтня, але також те, як виглядає атмосфера навколо виборів. Тому ми будемо привозити одну делегацію кожного місяця - до виборів і між двома турами, тому що ми, як багато інших спостерігачів переконані, що ці вибори потребуватимуть другого туру.

Мар’яна Драч

Є повідомлення, що під час зустрічі з паном Киваловим колишінй американський конгресмен Грегорі Лафлін сказав, що спостерігачі одержали інформацію про серйозні порушення під час президентської кампанії. Про які порушення йде мова?

Маркіян Білинський

По-перше, вони сказали, що приїхали не просто критикувати, а об’єктивно подивитись, які тут є труднощі з дотриманням законодавства виборчого. І дійсно, таке враження склалося у делегації, в усіх шести чоловік, що є певні тенденції щодо доступу до медіа, тобто всі кандидати не мають рівного доступу до ЗМІ. Крім цього, чинять тиск на певну категорію працівників, скажімо, бюджетників, щоб вони більше уваги приділяли певному кандидатові ...

Мар’яна Драч

Кого Ви маєте на увазі? Бюджетники – це державні службовці, так?

Маркіян Білинський

Я мав на увазі лікарів, вчителів. Чинять тиск на них, щоб вони йшли на зустрічі з представниками одного кандидата, щоб підписували списки. Це робиться не тільки представниками державного апарату, але також представниками органів місцевого самоврядування, які (виходячи з інформації, яку передали спостерігачам) так само діяли за інструкцією або під тиском центральних і обласних органів влади.

Мар’яна Драч

Якою була на це відповідь представників української влади? Що Вам сказав пан Кивалов?

Маркіян Білинський

Пан Кивалов відповів, що безперечно, якщо ті зауваження будуть зафіксовані у встановленому порядку, то тоді ЦВК зобов’язаний розглянути їх.

Мар’яна Драч

Чи Вас задовольнила така відповідь?



Маркіян Білинський

Пан Кивалов підкреслював, що ЦВК – це ані судова інстанція, ані міліцейська. Він дуже ретельно пояснював, які сили є, які є обов’язки і т.д.. Але він також підкреслював, що вони зобов’язані передавати всі звернення від громадян або кандидатів про порушення до відповідних органів, які тоді розслідують ті випадки.

Мар’яна Драч

Як довго колишні американські конгресмени перебуватимуть в Україні?

Маркіян Білинський

Сьогодні це останній день, завтра вилітають. Вони тут були цілий тиждень. В перший день вони зустрічалися в Києві з представниками кампанії двох чільних кандидатів. Також були зустрічі з представниками міжнародних організацій, які будуть спостерігати за виборами, щоб з усіх точок зору почути, які можуть бути головні проблеми. А тоді ми повезли їх, як я сказав, до цих трьох областей і навмисно до менших міст, щоб вони побачили, як це виглядає на місцях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG