Доступність посилання

ТОП новини

9 років тюрми Ходорковському: перша реакція українських політиків.


Сергій Кисельов


Київ, 31 травня 2005 - Міщанський суд Москви засудив колишнього керівника компанії "ЮКОС" Михайла Ходорковського до 9 років позбавлення волі. Такий же термін ув’язнення дістав і глава "МЕНАТЕПу" Платон Лебедєв. Підприємців звинувачують в ухиленні від сплати податків, але вони називають справу політичною.

Українські політики, до яких звернувся кореспондент радіо "Свобода", висловлюють обережне занепокоєння вироком московського суду і вибудовують асоціативні паралелі з українськими реаліями.

Микола Катеринчук, перший заступник голови Державної митної адміністрації України:

"Дуже важко, не знаючи обставин справи, не будучи в процесі, робити якісь висновки. Але те, що зрозуміла команда Путіна в напрямку наступу щодо схем ухилення від сплати оподаткування, а також перерозподілу власності – це є відповіддю на вимоги часу, які перед собою бачить президент Путін. Я думаю, що в будь-якому сенсі справа Ходорковського – вона не залишається без уваги в Україні. Я переконаний, що ті, хто слідкує за тим, розуміють, який прийом використала влада у досягненні тієї мети, яку вона ставила перед собою. І з’ясовують, наскільки ті схеми можуть бути використані в Україні."

Леонід Кравчук, перший всенародно обраний президент України, лідер парламентської фракції СДПУ(о):

"Тема дуже складна для Ходорковського. Тема для Росії складна. Я відверто скажу: не думаю, що там стільки проблем, що їх потрібно вирішувати через суд. Їх можна було вирішити не через суд. Я так як політик вважаю. До речі, ця тема не є, скажімо, такою зайвою для української політики. Тому що ці 29 підприємств, які оголосили, що їх будуть реприватизуавати – вони не надають авторитету Україні, яка стає на шлях цивілізованого розвитку, яка має намір об’єднатися з Європою, яка має намір торувати дорогу до вільної ринкової економіки. Власне кажучи, це є нонсенс для західних інвесторів і для західних політиків".

Олег Білорус, лідер парламентської фракції БЮТ, колишній посол України в США:

"Сам факт засудження олігарха означає, що в Росії пішла жорстка лінія на посилення державного контролю, в тому числі і в сфері енергетики, і в сфері інших специфічних ресурсів. Що стосується України... тут справа виглядає дещо інакше. Мова йде про те, що б деякі олігархи, як їх називають, магнати, доплатили за придбані й приватизовані за безцінь об’єкти, підприємства, іноді навіть стратегічного призначення".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG