Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд заборонив видачу німецьких громадян іншим країнам ЄС.


Надія Кандиба

Німеччина, 19 липня 2005 року – Федеральний конституційний суд Німеччини заборонив екстрадицію німецьких громадян іншим державам, де проти них заведено кримінальну справу. Така практика, на думку, суддів суперечить Основному закону. Отже, європейський ордер на арешт поки що не діятиме в Німеччині.

Федеральний міністр юстиції, соціал-демократ Бріґітте Цюпріс з роздратуванням сприйняла вердикт суддів у Карслруе.

“Це подальша поразка німецького уряду в його намірах у рамках Європейського союзу ефективно боротися з міжнародним тероризмом”, - сказала Цюпріс. Вона побоюється, що внаслідок додаткових бюрократичних бар’єрів знову ускладниться переслідування злочинців у Європі. Лише торік Німеччина ухвалила спрощені правила передачі осіб з німецьким паспортом іншій країні ЄС, якщо та оголосила їх у розшук за скоєний на своїй території злочин.

Вже через кілька годин після оголошення рішення Конституційного суду в Німеччині випустили на свободу сирійця з німецьким паспортом, видачі якого домагалася Іспанія. Іспанська юстиція підозрює цього чоловіка в зв”язках з терористичною мережею “Аль-Каїда”. Саме він і оскаржив у Конституційному суді наміри Німеччини щодо його екстрадиції.

На думку суддів у Карлсруе, ухвалюючи новий закон, Бундестаґ свого часу не вичерпав повністю всі можливості, аби забезпечити захист прав німецьких громадян і таким чином зробити можливим поширення на територію країни європейського ордеру на арешт. Представники “зелених” на відміну від своїх колег по правлячій коаліції привітали таке рішення. Говорить один з їхніх лідерів Клаудія Рот: “Я переконана, що таке рішення зовсім не послаблює боротьбу з тероризмом, а лише сприяє дотриманню принцпипів правової держави”, - наголосила Рот. Крім того, додала вона, на тлі подальшого європейського об’єднання зроблено чіткий наголос на значенні, яке має національний Основний закон. Як заявив представник партії “Союз-90/Зелені” Ганс-Крістіан Штрьобеле, вердикт Конституційного суду став “справжнім ляпасом для Бундестаґу”, який свого часу майже одностайно ухвалив відповіданий закон.

Тепер німецькі законодавці мають випрацювати новий законопроект, аби врешті-решт можна було й у своїй країні запровадити європейський ордер на арешт і уникнути того, щоб німецьке громадянство гарантувало захист від переслідування за злочини, скоєні за межами країни. Федеральний міністр юстиції Бріґітте Цюпріс висловилася у вівторок за те, щоб Бундестаґ ще до дострокових виборів ухвалив нову редакцію закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG