Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофічні наслідки “Катріни” перевищили найгірші очікування.


Сергій Куделя

Вашингтон, 31 серпня 2005 - Трагедією величезного масштабу називають місцеві спостерігачі ситуацію у місті Новий Орлеан після проходження там буревію “Катріна”. У вівторок водяна течія прорвала ще дві дамби, внаслідок чого рівень води у переважній частині міста сягнув 6 метрів. Понад 10 тисяч осіб, які вкривалися від буревію на стадіоні “Супердоум”, зараз виявилися майже відрізаними від зовнішнього світу. Хоча місцеві урядовці кажуть, що у найближчі години розпочнеться їхня евакуація зі стадіону, вони ще не знають, як її можна буде здійснити технічно.

Президент США Джордж Буш терміно перервав свою відпустку на техаському ранчо і повернувся до Білого Дому для координцації рятувальних робіт. У зв’язку із загостренням ситуації у Новому Орлеані Пентагон спрямував до міста п’ять військово-морських кораблів та вісім морських рятувальних команд.

“Це схоже на Хіросиму” – так охарактеризував губернатор Міссісіпі Харлі Барбур ситуацію у своєму штаті. Близько 2 мільйонів у штатах Алабама, Міссісіпі та Луїзіана опинилися зараз без електроенергії, а сотні тисяч терміново потребують води та їжі. Про це повідомила радіо “Свобода” представниця американського Червоного Хреста Леслі Симмонс, яка каже, що організація планує одну з найбільших рятувальних операцій за її історію.

“У нас готові притулки всюди: від Флориди до Техасу. Ми також відкриємо, напевно, притулки і Джорджиї, оскільки буревій просувається далі. Він призводить до величезних злив і ми повинні бути готові допомогти людям. Це критичний час для Американського Червого Хреста”.

Зараз Червоний Хрест готується до найскладнішого завдання – порятунку понад 10 тисяч осіб, які вже третій день перебувають у повністю оточеному водою стадіоні “Супердоум” у центрі Нового Орлеану. За останніми данними, в них закінчуються запаси води та їжі. І у найближчі години стан людей, серед яких багато дітей, може серйозно погіршитися. Їх планують перевезти до Г’юстона, але оскільки усі підходи до стадіону затоплені, рятувальники побоюються, що евакуація може тривати десятки годин.

У схожій ситуації опинилися і багато інших жителів Нового Орлеану, рівень води в якому за останній день підвищився до 6 метрів. Як каже мер міста Рей Нейджин, якщо найближчим часом не будуть відремонтовані дві дамби, то місто буде затоплене ще більше. За його оцінками, жителі зможуть повернутися до міста не раніше ніж через 12-16 тижнів. Він каже, що ніхто у місті не чекав на такі розміри катастрофи. Сотні будинків у центральних районах міста зруйновані, а кількість загиблих не наважаються поки називати. Лише рятувальники кажуть, що у набільш затоплених частинах багато людських тіл. За їхніми оцінками, найбільше постраждали бідні райони, де будинки були у найгіршому стані, а в людей не було грошей, щоб виїхати з міста.

Збільшується розмір матеріальних збитків, завданих буревієм “Катріна”, вони зараз оцінюються вже у 26 мільярдів доларів. Президент Буш, який повернувся у вівторок до Вашингтона, створив спеціальну групу, яка координуватиме дії 14 федеральних служб з порятунку людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG