Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Вашингтон закликає Віктора Ющенка не сходити зі шляху реформ, а Збіґнев Бжезинський радить Президентові України прямо промовляти до народу.


Юрій Дулерайн

Збіґнєв Бжезінскі
Нью-Йорк, 16 вересня 2005 - Сполучені Штати закликають Президента України Віктора Ющенка не сходити зі шляху реформ. Про це говорила Державний секретар США Кондоліза Райс, із якою Віктор Ющенко зустрівся в Нью-Йорку в перебігу свого візиту до США.

Вони обговорили двосторонні відносини, прагнення України до європейських та євроатлантичних структур і становище в Україні. Кондоліза Райс висловила сподівання, що Віктор Ющенко виконає обіцянки, які давав під час Помаранчевої революції. Вона запевнила Президента України, що він може розраховувати на “дуже міцну підтримку української демократії” з боку США.

Як сказав із цього приводу заступник держсекретаря Ніколас Бернз, США вважають, що Україна йде в правильному напрямку, і Вашингтон дуже хоче успіху молодої української демократії. Водночас, додав Бернз, Сполучені Штати не хочуть втручатися у внутрішні справи України.

За його словами, немає нічого дивного в бурхливих подіях у владі країни, яка тільки відходить від авторитарного минулого.

Політичне протистояння в Україні в інтерв''ю нью-йоркському кореспондентові радіо "Свобода" прокоментував відомий американський політолог Збіґнев Бжезинський. Колишній радник з питань національної безпеки США при президентові Картеру нині керує Центром стратегічних та міжнародних cтудій у Вашингтоні.

Збіґнев Бжезинський: “Мені видається, що українська криза не є чимось надзвичайним чи рідкісним для ситуації, в якій демократична коаліція після перемоги розпадається. Але це криза демократичного характеру в країні, яка продемонструвала свою відданість демократії. Я впевнений, що в довготривалому порядку цю кризу подолають і демократія буде зміцненою”.

На вашу думку, чи може Верховна Рада України відіграти якусь конструктивну роль у цій ситуації?

Збіґнев Бжезинський: “Я вважаю, що це дуже важливо, щоб президент безпосередньо промовляв до народу і відродив такі безпосередні стосунки, які він мав з українським народом минулого листопада, грудня”.

Збіґнев Бжезинський у Нью-Йорку 15 вересня промовляв перед "Помаранчевим колом". Цю неурядову організацію створили на підтримку демократичних реформ в Україні. У своєму виступі Бжезинський, зокрема заявив, що Помаранчева революція була заявкою українського народу, який має своє місце у міжнародній, зокрема європейській спільноті.

Як ці слова сприйняв виконувач обов`язків міністра закордонних справ України Борис Тарасюк :

"Я, як і всі учасники цього інавгураційного зібрання, з великим захопленням і цікавістю слухав заяву доктора Бжезинського, яка розставляє акценти щодо геополітичних речей і, зокрема, місця і ролі України. Я вважаю, що доктор Бжезинський надзвичайно влучно, точно і коректно визначив роль і значення Помаранчевої революції для подальшої долі нашої країни.

Він говорив про імовірний вплив Помаранчевої революції на розвиток подій в Росії, Білорусі, а також інших країн. Як завжди, доктор Бжезинський мислить категоріями геополітичними і його передбачування зазвичай справляються".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG