Доступність посилання

ТОП новини

Перша зустріч польського президента Леха Качинського з президентом США Джорджем Бушем стосувалася і України.


Єва Поштар Варшава, 10 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Новий польський президент Лех Качинський наголосив після своєї першої зустрічі з президентом США Джорджем Бушем, що в її перебігу було порушено й потребу швидкого вступу України до НАТО.

Новий польський президент Лех Качинський хоч і дебютант у великій політиці, та до США їхав із ясною заявою: Польща підтверджує своє партнерство зі США, водночас є членом ЄС та веде активну політику у Центрально-Східній Європі. Лех Качинський сказав після двогодинної розмови з Джорджем Бушем: "Ми говорили про натівські справи, багато про Україну і Білорусь. Також про Росію, Ірак, Афганістан. Коротко кажучи – про справи, якими зацікавлені обидві держави".

Польський президент як активний політик партії "Закон і справедливість" має вже досвід у відносинах із сусідами – Україною, Білоруссю та Росією. Невдовзі він відвідає Україну вперше як президент Польщі.

Саме у зв’язку з цим Джордж Буш питав польського президента про пораду "в справі України". Лідер США пояснював світовим агентствам: "Так чинять друзі – обмінюються інформацією і думками на стратегічні теми". А польський керівник додав, що для Польщі дуже важлива підтримка США всім діям, які ведуть до встановлення свободи в Україні, а також у Білорусі.

Нагадаю, що Качинський їхав до США із заявою, що Польща хотіла б від НАТО прийняти Україну до 2008 року. Обидва президенти погодилися на тому, що на термін вступу України до НАТО матимуть вплив результати березневих виборів.

Аналітики наголошують, що Лех Качинський хоче вести у Східній Європі більш активну і рішучу політику, ніж його попередник Александр Кваснєвський.

Спостерігачі у Польщі задумуються, чи сьогодні на другий день візиту свого президента у США ці зразкові державні та особисті відносини відобразяться на тому, що турбує мільйони поляків із обох берегів океану – візи та економічна співпраця. Качинський іще перед візитом у США не остерігся, на думку оглядачів, помилки, заявивши, що коли Сполучені Штати Америки не скасують віз для поляків, тоді Польща запровадить візовий режим для громадян США. Після зустрічі з американським президентом і в Конґресі США Лех Качинський пом’якшив свої вислови.

Польські аналітики наголошують, що американський президент був приємно вражений рисами характеру польського президента, його участю як дисидента в боротьбі з комуністичним тоталітаризмом. Нині демократичні ідеї знаходять послідовників у всьому світі. За доказ цього сьогоднішня "Ґазета Виборча" вбачає те, що під час прес-конференції у Вашинґтоні журналісти еміграційного китайського телебачення поставили польському президентові запитання: як довести до падіння комунізму також і в Китаї?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG