Доступність посилання

ТОП новини

Результати першого туру виборів-2019. Живий блог

ЦВК – понад 97% протоколів. Лідирують Зеленський і Порошенко

31 березня в Україні відбулося голосування на виборах президента. Центральна виборча комісія підраховує голоси.

Опрацьовано понад 97% протоколів. Лідирують Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

За даними ЦВК, явка склала понад 62,8%. Це з урахуванням закордонного виборчого округу, бо в Україні активність виборців була дещо вищою – 63,53%

Як свідчать дані Національного екзит-полу, президента України оберуть у другому турі (21 квітня).

Відповідно до соціологічних опитувань, перше місце в першому турі посів Володимир Зеленський (30,6%). Друге – Петро Порошенко (17,8%).

За ними йдуть Юлія Тимошенко (14,2%), Юрій Бойко (9,7%), Анатолій Гриценко (7,1%), Ігор Смешко (6,5%), Олег Ляшко (4,7%), Олександр Вілкул (4%), Руслан Кошулинський (1,7%) та Олександр Шевченко (0,5%).

Численні українські та закордонні спостерігачі впродовж голосування фіксували незначну кількість порушень і досі ніхто з них не поставив результати виборів під сумнів.

Юлія Тимошенко не погодилась із даними Національного екзит-полу. Зеленський заявив, що йому байдуже, з ким бути у другому турі. Порошенко сказав, що готовий до «глибокого та предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром». Крім того, Бойко заявив, що також розраховує потрапити у другий тур виборів.

Радіо Свобода стежить за розвитком подій. Не пропустіть оновлення.

Голосування офіційно триває вже півтори години. Деякі виборці вирішили прийти одразу після відкриття дільниць. Через це на деяких із них утворились черги.

Але не на всіх.

Нацполіція повідомила, що з початку дня отримала 71 заяву, пов'язану з виборами.

Як повідомили у відомстві, зараз безпеку на дільницях забезпечують 39 тисяч поліцейських.

Кандидатка в президенти і лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко прибула на виборчу дільницю в Києві, щоб проголосувати. З місця подій її прес-служба вела пряму трансляцію.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Українці у Варшаві повідомляють про величезні черги, щоб проголосувати.

Кандидат Володимир Зеленський прибув на дільницю для голосування.

Прага за явкою не відстає від Варшави

Посол Британії в Україні Джудіт Гоф підбадьорює українців цитатою про те, що не можна здаватись.

У зоні проведення воєнної операції на Донбасі діє 79 виборчих дільниць: 14 з них працюють у Луганській області, 65 – в Донецькій, повідомили в прес-службі Генерального штабу Збройних сил України.

Багато українських військових з передової вже проголосували, мовиться у повідомленні.

Проголосував вже і лідер «Радикальної партії» кандидат у президенти Олег Ляшко. І показав на камери свій виборчий бюдетень (це є на трансляції на його Facebook-сторінці).

Як повідомляють спостерігачі з «Комітету виборців України», це – порушення виборчого законодавства, що карається штрафом.

​Офіційно Олег Ляшко інцидент поки що ніяк не коментував.

КВУ повідомляє про такі порушення станом на 11:50: голосування за іншого виборця, фотографування заповнених бюлетенів, перешкоджання роботі спостерігачів.

Нацполіція повідомляє про спробу підпалу дільниці на Чернігівщині: чоловік кинув пляшку із займистою сумішшю у бік кабінок для голосування.

«Нетверезий виборець прийшов на дільницю у Борзнянському міському будинку культури і після погрози «я вас підпалю» дістав літрову пляшку легкозаймистої рідини й кинув у бік кабінки для голосування. Вогонь одразу ж загасили», – мовиться у повідомленні на сайті відомства станом на 12:07.

Робота дільниці триває, поліція вирішує, чи починати провадження зі статтею про хуліганство.

Чинний президент Петро Порошенко, який також балотується на другий термін, прибув для голосування до виборчої дільниці в Будинку офіцерів разом з дружиною Мариною та дітьми.

Станом на зараз, 12:30, вже проголосувала майже половина кандидатів. Зокрема, це були Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський,

За офіційними даними, на вибочі дільниці сьогодні вже прийшли понад 16% українців, що мають право голосу.

​Згідно з оприлюдненими цифрами, найактивніше зранку голосували виборці в Запорізькій, Полтавській та Луганській областях, де свою волю виявили понад 20% виборців. Упритул до позначки 20% наблизилися учасники голосування в Дніпропетровській, Черкаській та Миколаївській областях.

Найнижчою зранку була явка в Закарпатській області (8,3%).

На Донбасі голосують військові. 79 спеціальних виборчих дільниць відкрилися для них у зоні ООС. Ці дільниці організовані у великих армійських наметах біля військових частин. Комісії сформували з військових, ну а спостерігачами стали цивільні особи. Спочатку до голосування допускаються ті, хто повинен йти у наряд. Потім на умовах ротації прибувають військові, які несуть службу у віддалених районах і на передовій.

Кандидат у президенти, лідер партії «Демократична позиція» Анатолій Гриценко також вже проголосував, а його дружина – редакторка «Дзеркала Тижня» Юлія Мостова – не знайшла себе у списку виборців.

За словами Мостової, вона голосує на цій дільниці багато років, і така ситуація з нею трапилася вперше.

Анатолій Гриценко та Юлія Мостова (архівне фото)
Анатолій Гриценко та Юлія Мостова (архівне фото)

Заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич повідомив, що станом на зараз відкрито 3 кримінальні провадження у контексті виборів, а всього станом на 12:00 до поліції надійшло 284 повідомлення про порушення виборчого законодавства.

В основному, за його словами, йдеться про підкуп виборців, порушення таємниці голосування та незаконну агітацію.

Поліція оновила дані щодо порушень на виборах станом на 13:00

У CІЗО Бахмута (Донецька область) організували виборчу дільницю, усього тут сьогодні можуть проголосувати майже 600 виборців.

Ось так виглядає процес волевиявлення тут.

Представники штабу Порошенка заявили, що не зафіксували особливих порушень сьогодні під час голосування, повідомляє рух «Чесно»

Як повідомляється, всього від БПП працює понад 30 тисяч спостерігачів.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з однієї з київських виборчих дільниць, редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова все ж змогла проголосувати.

Сьогодні вранці вона прийшла голосувати разом зі своїм чоловіком, кандидатом у президенти Анатолієм Гриценком, але не знайшла себе у списках. Тепер, очевидно, цю проблему усунули.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG