Доступність посилання

ТОП новини

Результати першого туру виборів-2019. Живий блог

ЦВК – понад 97% протоколів. Лідирують Зеленський і Порошенко

31 березня в Україні відбулося голосування на виборах президента. Центральна виборча комісія підраховує голоси.

Опрацьовано понад 97% протоколів. Лідирують Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

За даними ЦВК, явка склала понад 62,8%. Це з урахуванням закордонного виборчого округу, бо в Україні активність виборців була дещо вищою – 63,53%

Як свідчать дані Національного екзит-полу, президента України оберуть у другому турі (21 квітня).

Відповідно до соціологічних опитувань, перше місце в першому турі посів Володимир Зеленський (30,6%). Друге – Петро Порошенко (17,8%).

За ними йдуть Юлія Тимошенко (14,2%), Юрій Бойко (9,7%), Анатолій Гриценко (7,1%), Ігор Смешко (6,5%), Олег Ляшко (4,7%), Олександр Вілкул (4%), Руслан Кошулинський (1,7%) та Олександр Шевченко (0,5%).

Численні українські та закордонні спостерігачі впродовж голосування фіксували незначну кількість порушень і досі ніхто з них не поставив результати виборів під сумнів.

Юлія Тимошенко не погодилась із даними Національного екзит-полу. Зеленський заявив, що йому байдуже, з ким бути у другому турі. Порошенко сказав, що готовий до «глибокого та предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром». Крім того, Бойко заявив, що також розраховує потрапити у другий тур виборів.

Радіо Свобода стежить за розвитком подій. Не пропустіть оновлення.

А ось як голосують у Дніпрі

КВУ повідомляє про нові порушення на виборах. Зокрема, за даними активістів, низка виборців повідомили про результати свого голосування на Facebook, викладаючи туди фото бюлетенів.

Окрім того, на Херсонщині повідомили про групу людей, які звітували перед невідомою жінкою за те, як саме проголосували.

«Жінка постійно перебувала на шкільному подвір'ї. Спостерігачами було викликано поліцію для встановлення особи невідомої. Частина громадян, які звітували перед жінкою, називали її керівником та куратором дільниці. Після прохання поліцейського показати паспорт жінка покинула територію школи», – йдеться у повідомленні «Комітету виборців».

Українські військові обирають головнокомандувача на польовій виборчій дільниці поблизу передових позицій ЗСУ у Станиці Луганській. Їх привозять до дільниці невеликими групами, аби не зменшувати боєздатність передових позицій.

Більше – ­у ексклюзивному фоторепортажі.

Станом на 12:00 у Варшаві проголосували близько тисячі виборців, заявила Наталя Панченко – одна з лідерок молодіжної української спільноти у Польщі, учасниця ЄвроМайдан-Варшава, яка зараз є спостерігачем на виборах президента України.

Посол США в Україні Марі Йованович відвідала виборчу дільницю в центрі Києва і закликала українців брати участь у голосуванні.

Правозахисна асоціація УМДПЛ оприлюднила роз'яснення, що може і чого не може робити поліція на виборах.

В Ірпені на Київщині виборець, прийшовши на дільницю, знайшов за своєю адресою невідому йому людину, повідомляє рух «Чесно».

За інформацією активістів, чоловік з'ясував це кілька тижнів тому і звертався для виправлення помилки, але цього зроблено не було.

Виборці розповідають, як відбувається обрання українського президента у Киргизстані

Центральна виборча комісія надала роз’яснення з приводу випадку в Ізмаїлі, де номер печатку дільничної виборчої комісії не відповідав номеру дільниці. Згідно з повідомленням ЦВК, окружна виборча комісія територіального округу №143 (Ізмаїл) повідомила, що виявила невідповідність номеру на раніш виданій печатці на одній із виборчих дільниць номеру дільниці.

Після першого туру печатку мають повернути окружній виборчій комісії округу і знищити.

В Австралії проголосували тільки 125 українців із 1 737 наявних у списках виборців, повідомляє ЦВК (це 7,2 %). Як повідомляється, голосування вже закінчилося.

Явка у Станиці Луганській зовсім невисока. Місцеві члени виборчих комісій кажуть, що такого ще не було на їхній пам‘яті. Наприклад, на одній з дільниць за списком 1350 виборців, а на цю мить проголосувало лише 300.

Детальніше з Луганщини – наша кореспондентка.

Центральна виборча комісія України оприлюднила оновлені дані про активність виборців станом на 15:00. За даними ЦВК, явка виборців на цей час становила 45,22%.

Як повідомляється, найбільше людей прийшли голосувати на Дніпропетровщині – 48,09%, найменш активними наразі є жителі Івано-Франківської області – 31,81%.

Відносні дані можуть змінитися найближчим часом – наразі на сайті установи немає даних щодо низки областей.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко оприлюднив перші припущення щодо ймовірних переможців виборчих перегонів.

А ось як голосують у військовому госпіталі в Маріуполі на Донеччині.

Як повідомляє Нацполіція, станом на зараз представники відомства почали 11 проваджень через порушення на виборах президента. Всього станом на 15:00 силовики отримали 649 заяв і повідомлень про правопорушення.

Щоб проголосувати у Кракові, у консульстві зареєструвались 10 133 громадянина України, повідомляє UAinKrakow.pl.

За цими даними, станом на 15:00 проголосували 1134 особи.

Поблизу будівлі Центральної виборчої комісії в Києві зібралися декілька десятків молодих людей спортивної зовнішності, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За його словами, поза межами паркану, яким обгороджена будівля ЦВК, встановлені намети з написом «Приймальня народного депутата України». Частина молодих людей сидить саме у цих наметах. Поки що не відомо, кому належать намети.

У відповідь на питання журналіста про мету перебування під ЦВК, невідомі кажуть, що «прийшли погуляти».

ЦВК оновили дані щодо явки станом на 15:00

Найактивніші – Полтавщина, Дніпропетровщина і Волинь.

Омбудсман Людмила Денісова отримала 218 телефонних звернень і 21 електронне звернення від виборців станом на 13 годину дня.

На брифінгу Денісова уточнила, що 40% звернень стосуються реєстру.

Людмила Денісова
Людмила Денісова

Активісти руху «Чесно» поспілкувалися із загадковими молодиками з-під ЦВК.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG