Доступність посилання

ТОП новини

Результати першого туру виборів-2019. Живий блог

ЦВК – понад 97% протоколів. Лідирують Зеленський і Порошенко

31 березня в Україні відбулося голосування на виборах президента. Центральна виборча комісія підраховує голоси.

Опрацьовано понад 97% протоколів. Лідирують Володимир Зеленський та Петро Порошенко.

За даними ЦВК, явка склала понад 62,8%. Це з урахуванням закордонного виборчого округу, бо в Україні активність виборців була дещо вищою – 63,53%

Як свідчать дані Національного екзит-полу, президента України оберуть у другому турі (21 квітня).

Відповідно до соціологічних опитувань, перше місце в першому турі посів Володимир Зеленський (30,6%). Друге – Петро Порошенко (17,8%).

За ними йдуть Юлія Тимошенко (14,2%), Юрій Бойко (9,7%), Анатолій Гриценко (7,1%), Ігор Смешко (6,5%), Олег Ляшко (4,7%), Олександр Вілкул (4%), Руслан Кошулинський (1,7%) та Олександр Шевченко (0,5%).

Численні українські та закордонні спостерігачі впродовж голосування фіксували незначну кількість порушень і досі ніхто з них не поставив результати виборів під сумнів.

Юлія Тимошенко не погодилась із даними Національного екзит-полу. Зеленський заявив, що йому байдуже, з ким бути у другому турі. Порошенко сказав, що готовий до «глибокого та предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром». Крім того, Бойко заявив, що також розраховує потрапити у другий тур виборів.

Радіо Свобода стежить за розвитком подій. Не пропустіть оновлення.

Директорка фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна попереджає про можливі фальсифікації екзит-полів.

Між тим, голосування українців у США триває.

Рух «Чесно» заявляє, що має інформацію про розсилання смс-запрошень на мітинг під ЦВК. За участь у ньому начебто пропонують 350 гривень.

Поліція це наразі не коментувала.

Станом на 17:00 поліцейські відкрили 17 кримінальних проваджень і склали 8 адміністративних протоколів, повідомляє Нацполіція на своїй сторінці у Facebook.

Поліція Донеччини перевіряє інформацію про замінування автомобіля неподалік від виборчої дільниці в Краматорську, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Радіо Донбас Реалії.

За даними поліції, машину обстежують, вона перебуває за 300 метрів від дільниці.

Поліція Дніпра повідомляє, що невідомі «замінували» дев’ять виборчих дільниць міста 31 березня.

«Повідомлення про замінування… виявилися неправдивими. Під час перевірки жодних вибухових речовин або предметів виявлено не було», – заявили в поліції.

Для перевірки всіх замінованих об’єктів на місце виїжджали співробітники вибухотехнічної служби, кінологи і слідчо-оперативна група.

ЦВК не зафіксувала системних порушень під час голосування

«Жодних системних порушень під час голосування не зафіксовано. Є поодинокі випадки, але вони класичні для будь-якого перебігу голосування будь-якої виборчої кампанії: є випадки фотофіксації людьми результатів свого волевиявлення, поодинокі випадки підвезення людей до окремих ділянок, але в цілому вибори проходять у стандартному режимі», – повідомила журналістам секретарка ЦВК Наталія Бернацька.

В Антарктиді на станції «Академік Вернадський» завершилося голосування, явка склала 100%​ – МОН

«Свої голоси на виборах президента України вже віддали на найвіддаленішій дільниці – на українській антарктичній станції «Академік Вернадський». У голосуванні взяли участь 34 громадянина – 11 учасників 23-ї Української антарктичної експедиції та 23 члени сезонного загону науковців, які нині перебувають на станції.

О 15.40 за Києвом скан-копія протоколу за результатами голосування була відправлена через інтернет до Центральної виборчої комісії. Оригінали бюлетенів та протоколу опечатані та будуть передані до ЦВК після ротації постійної антарктичної експедиції, приблизно в другій половині квітня 2019 року (в дорозі на станцію «Академік Вернадський» нині перебуває 24-а Українська антарктична експедиція)», – йдеться на сайті МОН України.

Олександр Данилейко, генеральний консул України в Едмонтоні (Канада):

Ситуація на виборах «цілком спокійна та контрольована» – Аваков

«Серйозних інцидентів ми не бачимо. По кіберлінії можливі атаки, але ми тримаємо це під контролем», – сказав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час зустрічі з іноземними спостерігачами.

Радіо Свобода просить читачів надсилати свої враження від виборів

Радіо Свобода закликає читачів розповідати про свої враження від виборів президента України та надсилати свої фото й відео.

Для цього пишіть нам у Facebook, Twitter та Instagram.

Пам’ятайте, що ваші фото та відео не повинні порушувати таємницю голосування.

СПЕЦПРОЕКТ. ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019 – ОНЛАЙН

Для військовослужбовців в районі проведення ООС створені належні умови для голосування – штаб

«Всі дільниці відкрилися своєчасно, військовослужбовці групами приїжджають з передової для голосування. Наразі на території спеціальних виборчих дільниць, де голосують українські військові, жодних порушень не виявлено», – йдеться у повідомленні.

«Відзвітували, що політ йде нормально. Проте все ж тривожно. Вже з'явилися перші дзвіночки, що ті сили, яким результати не сподобаються, вже зараз починають екзит-пол, навіть усі екзит-поли дискредитувати... Є причини для підозр, що спроби дискредитувати екзит-поли будуть набирати силу», – пише у Facebook соціолог Ірина Бекешкіна.

«Наразі не відчуваємо жодного тиску, працюємо в штатному режимі», – сказала секретар ЦВК Наталія Бернацька. Таким чином вона відповіла на запитання про групу людей спортивної зовнішності біля будівлі ЦВК.

«Зараз жодних загроз ми не відчуваємо, безпечно пересуваємося, заходимо і виходимо з будівлі. Сподіваємося, така ситуація буде тривати і надалі», – зазначила Бернацька.

Українські екзит-поли: хто першим розповість, як проголосували українці

Так проводяться екзит-поли. Опитування у Дніпрі на виборах у жовтні 2015 року
Так проводяться екзит-поли. Опитування у Дніпрі на виборах у жовтні 2015 року

Результати екзит-полів ніколи повністю не збігаються із офіційними результатами виборів, але дають приблизне уявлення про те, хто може вирватися у лідери перегонів.

На президентських виборах-2019 проводиться одразу кілька екзит-полів. Їхні результати з’являтимуться після 20.00 31 березня – від моменту завершення голосування.

Радіо Свобода зібрало інформацію про основні екзит-поли і про те, де можна дізнатися їхні результати.

Інформація про мінування автомобіля біля виборчої дільниці в Краматорську не підтвердилася​ – поліція Донеччини

За даними правоохоронців, в автомобілі знайшли кольорові копії використаних бюлетенів: «Під час обстеження автомобіля поліцейські вилучили в салоні кілька сотень ксерокопій бюлетенів із відмітками за одного з кандидатів у президенти України. Речові докази вилучено».

Відео про те, як голосують військові з передової

У Мар'їнці, що на околиці Донецька, за кількасот метрів до лінії розмежування, розташована спеціальна виборча дільниця, де голосують українські військові. Аби не залишати позиції без нагляду, військові їдуть віддавати свої голоси групами. За дотриманням правил слідкує військова служба правопорядку.​

Як голосують військові з передової – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Прага, Варшава, Брюссель, Лондон, Тбілісі: висока явка і черги на дільницях за кордоном

Черга на дільниці у столиці Чехії Празі
Черга на дільниці у столиці Чехії Празі

На закордонних дільницях Праги, Варшави, Лондона, Брюсселя і Тбілісі кореспонденти Радіо Свобода фіксують черги українців, охочих проголосувати.

Так, щоб проголосувати на одній із виборчих дільниць у Празі, українці стоять у чергах близько двох годин. Черги сягають десятків метрів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Празі.

Черга біля виборчої дільниці у Празі
Черга біля виборчої дільниці у Празі

Високу явку виборців фіксують у Варшаві, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Польщі і зазначає, що «черги, простягаються уздовж усього кварталу».

Українці, які прийшли проголосувати у Варшаві
Українці, які прийшли проголосувати у Варшаві

Кореспондент Радіо Свобода у Лондоні Богдан Цюпин розповів, що кількість виборців на дільниці у Лондоні зросла у другій частині дня. «Представники виборчої комісії сказали, що є невелика черга з приблизно 50 людей», – розповів журналіст про ситуацію станом на 17:45.

Черги з охочих проголосувати українців вишикувалися біля українського посольства у Брюсселі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Черги з охочих проголосувати українців вишикувалися біля українського посольства у Брюсселі
Черги з охочих проголосувати українців вишикувалися біля українського посольства у Брюсселі

Безпрецедентно високу активність виборців фіксують також у Тбілісі, повідомляє кореспондент проекту «Настоящее время».

Загалом за кордоном зареєстрована 101 дільниця.

Національний екзит-пол України: результати

  1. Володимир Зеленський – 30,4%
  2. Петро Порошенко – 17,8%
  3. Юлія Тимошенко – 14,2%

Оскільки ніхто з кандидатів не зміг набрати більше ніж 50% голосів, 21 квітня має відбутися другий тур виборів.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG