Доступність посилання

ТОП новини

Українські екзит-поли: хто першим розповість, як проголосували українці


Українські солдати та офіцери голосують на виборчій дільниці під Станиця Луганська, вибори 2019 (photo: Andriy Dubchak)
Українські солдати та офіцери голосують на виборчій дільниці під Станиця Луганська, вибори 2019 (photo: Andriy Dubchak)

21 квітня, у день другого туру виборів президента-2019, українці не лише голосують, а й хочуть якнайшвидше дізнатися, як проголосувала країна загалом. «Найпрудкішими» у цьому плані є екзит-поли – загальнонаціональні опитування виборців, які вже проголосували, на виході з дільниць.

Результати екзит-полів ніколи повністю не збігаються із офіційними результатами виборів, але дають приблизне уявлення про те, хто може вирватися у лідери перегонів. Так, у першому турі президентських виборів-2019 офіційні результати виборів та дані екзитполів відрізнялися не більше, ніж на 2% (для лідерів перегонів). У день другого туру теж відбудеться кілька екзит-полів. Їхні результати офіційно з’являтимуться у медіа та онлайн після 20.00 21 квітня. Радіо Свобода зібрало інформацію про основні екзит-поли і про те, де можна дізнатися їхні результати.

Так проводяться екзит-поли. Опитування у Дніпрі на виборах у жовтні 2015 року
Так проводяться екзит-поли. Опитування у Дніпрі на виборах у жовтні 2015 року

Національний екзит-пол

Його вважають найавторитетнішим та одним із найточніших. Для його проведення поєднали свої зусилля фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, КМІС та Центр Разумкова. Ці організації мають досвід проведення 16 екзит-полів в Україні, починаючи з 1998 року.

Фінансово підтримує це загальнонаціональне опитування Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», яка, своєю чергою, фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), Представництвом Європейського Союзу в Україні, Міжнародним фондом «Відродження» та Посольством Канади в Україні.

Читайте також: Тимошенко не погоджується з результатами національного екзит-полу

Організатори цього екзит-полу оприлюднять його попередні результати 21 квітня у інформагентстві «Укрінформ» одразу після 20.00 – на цей момент підрахують результати опитування виборців, які проголосували і вийшли з дільниць до 18.00. Повні результати опитування презентують о 22.00. Повідомлення про явку виборців (ще не уточнюючи, за кого вони голосували) Національний екзит-пол зробить о 14.00.

Похибка Національного екзит-полу у другому турі виборів-2019 – не більше 3%, 750 фахівців опитають близько 13 тисяч виборців в усіх регіонах України крім окупованих, повідомляють представники фонду «Демократичні ініціативи».

У цьому опитуванні не можуть взяти участь лише трохи більше 6% виборців – ті, хто голосує удома, за кордоном, у в’язницях, лікарнях та військових частинах – тобто там, куди не можуть потрапити соціологи.

За законом, невідповідність Національного екзит-полу та офіційних результатів виборів не є підставою оскаржувати результати волевиявлення. Однак це може бути підставою для додаткової перевірки результатів, пояснює голова фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

Ірина Бекешкіна
Ірина Бекешкіна

На попередніх виборах президента України у 2014 році дані Національного екзит-полу та офіційні результати від ЦВК відрізнялися в межах одного відсотка.

Результати Національного екзит-полу можна дізнатися на сайтах самого екзит-полу та агенції «Укрінформ», а також на сайті та Ютуб-каналі Радіо Свобода, яке є інформаційним спонсором цього проекту.

Екзит-пол ТСН

Паралельно з соціологами, свої опитування у день голосування проводять українські телеканали та телевізійні проекти. Один з найвідоміших медійних екзит-полів проводить «Телевізійна служба новин».

Результати цього опитування можна буде побачити не лише в прямому ефірі, а й на сайті ТСН та їхньому YouTube -каналі.

Як і у попередньому турі, цей екзит-пол на замовлення каналу «1+1» проводитимуть дві авторитетні дослідницькі компанії – Kantar TNS та Info Sapiens. Його результати будуть оприлюднені 21 квітня о 20:00,одразу після закриття виборчих дільниць, під час спецвипуску ТСН «Вибір країни», повідомили Радіо Свобода у прес-службі ТСН.

Дослідники планують опитати 20 тисяч респондентів, віком від 18 років, на виході з 600 виборчих дільниць по всій території України, окрім спеціальних та закордонних дільниць. Теоретична похибка вибірки становить не більше 0,7%, стверджують представники ТСН. Паралельно час прямого ефіру 21 квітня «Телевізійна служба новин» також повідомить результати Національного екзит-полу.

Результати Національного екзит-полу в першому турі президентських виборів-2019
Результати Національного екзит-полу в першому турі президентських виборів-2019

Спецвипуск «Вибір країни», в якому, зокрема, ТСН оприлюднюватиме екзит-поли, розпочнеться о 18.00, в телеефірі «1+1» з перервами на інші програми, у соцмережах - безперервно, і транслюватиметься до першої години ночі.

Телеканали «112 Україна» та NewsOne також робили власний екзит-пол у першому турі. На замовлення каналів його проводили австрійський Інститут соціальних досліджень і консалтингу SORA спільно з українським центром «Соціальний моніторинг», і він виявився досить точним. Однак у другому турі «112 Україна» та NewsOne такого опитування не планують, повідомляють Радіо Свобода в соціологічних компаніях, які проводили цей екзит-пол у першому турі.

Також не проводитиме екзит-полу у другому турі виборів-2019 Центр SOCIS, який робив власне масштабне опитування у першому турі, повідомили Радіо Свобода представники цієї організації.

«Закриті» екзит-поли: штабам теж цікаво

Окрім публічних екзит-полів, які можна побачити в ефірі телеканалів, на сайтах та у соцмережах, в Україні проводяться і непублічні. Вони є не менш точними, однак автори надають їх на комерційній основі штабам кандидатів, щоб вони бачили попередні результати ще до завершення голосування. Публікація таких даних до завершення роботи дільниць заборонена законом.

Одна з авторитетних соціологічних груп в Україні проводитиме таке опитування у другому турі, суто для штабів кандидатів Володимира Зеленського та Петра Порошенка, повідомляють джерела Радіо Свобода в соціологічних компаніях.

ЦВК: у першому турі системних порушень не було

Які б дані не показали екзит-поли – офіційним результатом виборів є лише той, який оголосить ЦВК.

У першому турі Центральна виборча комісія не зафіксувала системних порушень під час голосування, повідомила журналістам секретарка ЦВК Наталія Бернацька.

«Жодних системних порушень під час голосування не зафіксовано. Є поодинокі випадки, але вони класичні для будь-якого перебігу голосування будь-якої виборчої кампанії: є випадки фотофіксації людьми результатів свого волевиявлення, поодинокі випадки підвезення людей до окремих ділянок, але в цілому вибори проходять у стандартному режимі. Сподіваємося, до 20 години все в такому ж режимі буде проходити», – повідомляла вона 31 березня, у день першого туру виборів.

Між тим, частина соціологів побоюється спроб поставити під сумнів результати виборів і говорить про ознаки підготовки провокацій.

Попри це, західні спостерігачі визнали перший тур голосування визнали демократичним, прозорим та відповідним до міжнародних стандартів.

В Україні 31 березня відбулося голосування першого туру на чергових виборах президента України. У бюлетень для голосування було внесено прізвища 39 кандидатів. Однак за даними ЦВК до другого туру вийшли комік Володимир Зеленський, набравши 30.24% голосів та чинний глава держави Порошенко Петро, за якого проголосували 15.95% українців, які прийшли на дільниці.

Голосування другого туру виборів президента-2019 відбудеться 21 квітня з 8.00 по 20.00. На закордонних дільницях цей проміжок може зміститися відповідно до місцевого часу.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG