Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: За даними 4 екзит-полів, до другого туру виборів проходять Зеленський і Порошенко


Під час голосування на виборах президента України на одній з виборчих дільниць у Києві, 31 березня 2019 року
Під час голосування на виборах президента України на одній з виборчих дільниць у Києві, 31 березня 2019 року

Вибори

За даними Національного екзит-полу президента України оберуть у другому турі, оскільки жоден кандидат не набирає понад 50% голосів. Згідно з опитуванням, Володимир Зеленський отримує 30,6%, Петро Порошенко – 17,8%, Юлія Тимошенко – 14,2%, Юрій Бойко – 9,7%, Анатолій Гриценко – 7,1%, Ігор Смешко – 6,5%, Олег Ляшко – 4,7%, Олександр Вілкул – 4%, Руслан Кошулинський – 1,7%, Олександр Шевченко – 0,5%. Такі уточнені дані консорціуму соціологів за станом на 20:00, коли в Україні закрилися виборчі дільниці. Були проведені й три інші екзит-поли, але вони так само засвідчують, що виборці висловили найбільший рівень підтримки Володимиру Зеленському, Петру Порошенку та Юлії Тимошенко.​

Радіо Свобода зібрало реакції кандидатів на результати чотирьох екзит-полів, що були оголошені одразу після закриття виборчих дільниць.

За даними Центральної виборчої комісії станом на 20:00 31 березня явка виборців склала 66,8%. На найвіддаленішій виборчій дільниці – на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» – свої голоси віддали 34 полярники, явка там склала 100%, повідомило Міністерство освіти і науки.

Що писали українці в соцмережах щодо перебігу голосування? Та які їхні враження після волевиявлення? Радіо Свобода зібрало реакції із соціальних мереж.

Ми також підготували спеціальний живий блог з усією інформацією щодо перебігу виборів та даних екзит-полів.

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що найпоширенішими порушеннями на виборчих дільницях є фото- та відеофіксація бюлетенів та спроби винести їх за межі дільниці. Національна поліція України повідомила про відкриття 17 кримінальних проваджень і складення восьми адміністративних протоколів через порушення на виборах президента.

Громадянська мережа «Опора» заявила, що на Волині спостерігача від цієї організації не допустили на виборчу дільницю.

А на Чернігівщині відбулася спроба підпалу виборчої дільниці. Поліція затримала підозрюваного у спробі підпалу.

Комітет виборців України заявив про імовірне порушення закону кандидатом на посаду президента України Олегом Ляшком. Він продемонстрував у присутності телекамер та виборців бюлетень із результатами свого волевиявлення, а відповідно до ст. 7 Закону «Про вибори президента України» голосування на виборах президента України є таємним.

Окрім того експерти КВУ визначили головні проблеми в день голосування, першою серед яких назвали незаконну агітацію в день виборів. Вони повідомляють, що в більшості регіонів України мали місце факти, коли офіційні спостерігачі одного із кандидатів використовували бейджі із символікою кандидата.

А про те, як голосували кандидати в президенти та інші політики, дивіться за посиланням.

Як голосували кандидати в президенти та інші політики
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Від Москви до Мілана – як виникла мода на тоталітаризм

Сто років тому – навесні 1919 року – в Європі поставали тоталітарні рухи, які у першій половині ХХ століття задавали політичну моду. На початку березня 1919 року в Москві створили Комуністичний інтернаціонал (Комінтерн) – міжнародну комуністичну організацію, яка мала на меті створення Всесвітнього союзу соціалістичних республік. А невдовзі в Мілані Беніто Муссоліні заснував Fasci di combattimento («Союз боротьби») – організацію, яка скоро перетворилася на фашистську партію. ​Про ці політичні сили та причини тогочасної популярності тоталітаризму Радіо Свобода поговорило з істориком Кирилом Галушком.

Графіті Софії Київської свідчать про тисячолітню давність української мови

Собор Святої Софії у Києві науковці вважають «ключем» до вивчення історії Русі-України, формування традицій української державності, мови та культури. Але чи належним чином використовують цей «ключ» науковці – працівники Національного заповідника «Софія Київська» для популяризації історії України, формування й розвитку української мови та культури? Так, у рубриці «Тест на державність» журналісти та науковці дискутували, чи використовують працівники заповідника дослідження мови, якою зроблено давні графіті, для популяризації української мови. Радіо Свобода з’ясовувала деталі.

І на завершення ще кілька коротких повідомлень:

  • Американський штат Луїзіана офіційно визнав Голодомор в Україні 1932–1933 років геноцидом українського народу, повідомило посольство України в США на сторінці у Facebook.
  • Поліцейські вилучили 600 кілограмів героїну на близько 50 мільйонів доларів 31 березня на Київщині, повідомив голова Національної поліції Сергій Князєв.
  • Українські каратистки Анжеліка Терлюга, Галина Мельник, Аніта Серьогіна та Діана Шостак стали чемпіонками Європи у командному коміте.

Займайтеся справою, яка приносить задоволення!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG